Accountant: ik word voor lijkenpikker uitgemaakt

Behartigde een accountant in ruste uit vriendschap de financiën van een rijke weduwe of was hij de kwade genius die zich zo op slinkse wijze in het testament wist te schrijven? ‘Ik voel me zeer gekwetst', zei de beklaagde vrijdag in de Accountantskamer. In zijn woonplaats zou hij al voor lijkenpikker zijn uitgemaakt.

De RA in ruste hielp een weduwe uit Noordwijk onder meer met de verkoop van een pand van de familie in Amersfoort. De opbrengst was ruim 5 ton maar met de verkoop verdween het legaat van een van de zussen van de weduwe. De RA wist dat niet. Later wijzigde de weduwe haar testament ten gunste van de beklaagde. Na haar overlijden in maart 2012 werd onder meer een civiele procedure gevoerd over dat vervallen legaat. De familie moest zich erbij neerleggen, zo concludeerde de klager zelf al. Maar ze legden zich niet neer bij de in hun ogen kwade rol van de ‘zo behulpzame accountant’.

Dat de betrokkene niet als privépersoon handelde, bleek wel uit de keren dat hij de RA-titel in zijn correspondentie als zaakwaarnemer van de weduwe gebruikte, aldus de klager. Inzicht in haar financiële situatie had ze al jaren niet meer, ‘maar dat wilde niet zeggen dat ze al jaren dement was’. Wat betreft de verkoop van het pand wist ze niet wat ze deed. Nog een maand voor de transactie bij de notaris meldde de RA aan een familielid van de weduwe dat de vrouw niet in staat was de transactie te overzien door haar dementie. Een maand later nam hij haar mee naar de notaris om haar handtekening onder het verkoopcontract te zetten.

Toen een bewindvoerder vroeg of de RA weet had van een testament, zei hij dit niet te weten. Terwijl dat wel degelijk het geval was. ‘Ons oogmerk is om deze handelswijze in de toekomst te voorkomen. Ook in het licht rond recente aandacht over misbruik van alleenstaande ouderen.’

De weduwe had zeer heldere en zeer zwakke momenten in haar dementie, zei de raadsman van de beklaagde. En het was de notaris die de weduwe in staat achtte het contract te tekenen. ‘Had mijn cliënt dan haar wil moeten negeren?’ Over het merendeel van de klachten gaf de Accountantskamer al aan dat de verjaringstermijn verstreken was. Volgens de raadsman gold dat ook voor de nog ‘openstaande’ twee klachten. ‘De stelling dat mijn cliënt loog over de wetenschap van het testament stamt uit een mail van februari 2012. En dat is langer dan drie jaar geleden.’ Bovendien waren dit gedragingen van de accountant in ruste als privépersoon. Hij heeft nooit een opdracht aanvaard, evenmin stuurde hij de vrouw rekeningen. De accountant zelf heeft nooit geweten dat de weduwe hem in het testament op wilde nemen, zei hij.

Vonnis over circa 15 weken.

(Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle)

Gerelateerde artikelen