Accountant heeft verwaarloosbare rol in familieruzie Blokker

Wat kan een accountant doen bij ruzie over familiebedrijf

In de juridische zaak rond het familievermogen van de erfgenamen van Jaap Blokker worden de accountants niet specifiek bij naam genoemd in de bronnen die beschikbaar zijn. Het is mogelijk dat externe accountants betrokken zijn bij de controle en het beheer van de financiële zaken, maar details hierover zijn niet openbaar gedeeld. De zaak draait vooral om het beheer van het vermogen, waarbij onafhankelijke bestuurders en vermogensbeheerders een belangrijke rol spelen, aldus het ANP.

  • Onafhankelijke bestuurder beheert nu Blokker-familievermogen.
  • Ondernemingskamer schorst Mark Blokker als bestuurder.
  • Onderzoek naar beheer en beloningen bij Nardinc gelast.

De Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam heeft bepaald dat een onafhankelijke bestuurder het familievermogen van de erfgenamen van Jaap Blokker zal beheren. Dit vermogen, geschat op ongeveer 1 miljard euro, is ondergebracht in het familiebedrijf Nardinc. De uitspraak volgt na een langdurige en bittere ruzie binnen de familie, waarbij Jaaps weduwe Els Blokker haar geadopteerde zonen Mark en Erwin heeft aangeklaagd om hen uit het bestuur te verwijderen.[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, informeer dan de redactie voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

 

Ruzie escaleert tot rechtszaak

De familie- en bedrijfsconflicten begonnen na het overlijden van Jaap Blokker in 2011 en zijn broer Albert in 2022. Hun gezamenlijke fortuin, opgebouwd tijdens de succesvolle expansie van winkelketen Blokker, werd verdeeld tussen hun nabestaanden. Jaap Blokkers deel werd ondergebracht in Nardinc, waar de zonen Mark en Erwin mede-bestuurders werden onder toezicht van hun moeder en onafhankelijke bestuurders. Echter, de samenwerking verliep stroef, met als dieptepunt het gedrag van Mark, die zich volgens de Ondernemingskamer “volledig irrationeel” gedroeg.

Schorsing en onafhankelijk toezicht

De rechtbank schorste Mark Blokker als bestuurder, omdat samenwerking met hem onmogelijk werd geacht. De onafhankelijke bestuurder, die nu het beheer over het familievermogen krijgt, werd bedreigd door de zonen, wat leidde tot het opstappen van eerdere bestuurders. De rechtbank oordeelde dat de zonen “op ongepaste wijze” druk hadden uitgeoefend om hun zeggenschap te vergroten.[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Onderzoek naar familiebeheer

Naast het beheer door een externe bestuurder, heeft de Ondernemingskamer ook een onderzoek gelast naar de gang van zaken binnen Nardinc. Dit onderzoek richt zich op de kritiek van Mark en Erwin over vermeende te hoge beloningen aan de vermogensbeheerders die door Els Blokker waren aangesteld. De broers beschuldigen hun moeder ervan dat ze samen met haar vertrouwelingen hun belangen schaadt.

Bij een verschil van inzicht over de waarde van een onderneming hebben registeraccountants enkele wettelijke mogelijkheden:

1. Bindend advies: Partijen kunnen een onafhankelijke deskundige, vaak een andere accountant, inschakelen om een bindende waardering uit te voeren.

2. Arbitrage: In sommige gevallen kunnen partijen kiezen voor arbitrage, waarbij een onafhankelijke arbiter het geschil beslecht.

3. Rechterlijke procedure: Als een geschil niet via overleg of arbitrage kan worden opgelost, kunnen partijen de zaak voorleggen aan de rechter, die een oordeel velt op basis van expertadviezen en bewijsmateriaal.

Cynische e-mails en DNA-testen

De situatie escaleerde verder nadat Erwin en Mark “vulgaire en bedreigende” e-mails stuurden naar zowel hun moeder als de onafhankelijke bestuurders. De e-mails bevatten volgens de rechtbank “beledigende en gevaarlijke” inhoud, wat bijdroeg aan het vertrek van twee onafhankelijke bestuurders. Mark’s verzoek om DNA-testen uit te voeren om te bewijzen dat Jaap Blokker zijn biologische vader was, evenals zijn voorstel om Jaap’s graf te openen, werd door zijn moeder als “volledig irrationeel” bestempeld. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

 

Verdeeld vermogen en de toekomst van Nardinc

Het conflict binnen de familie Blokker toont de complexiteit van het beheer van groot familievermogen. Erwin en Mark hebben aangegeven dat ze hun eigen deel van het vermogen willen beheren, los van hun moeder en de andere bestuurders. Ze beschuldigen de huidige vermogensbeheerders van misbruik en inefficiëntie, maar de Ondernemingskamer acht het noodzakelijk om een onafhankelijke partij het toezicht te laten voeren.

Toekomstige implicaties voor accountants

Voor accountants benadrukt deze zaak het belang van onafhankelijke en objectieve controlemechanismen binnen familiebedrijven, vooral wanneer grote vermogens en complexe erfkwesties betrokken zijn. De uitspraak van de Ondernemingskamer onderstreept ook de noodzaak van strikte naleving van ethische normen en het vermijden van belangenconflicten in situaties waar familie- en zakelijke belangen samenvallen, wat in sommige gevallen medeverantwoordelijkheid van accountancy is.

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Gerelateerde artikelen