Accountant had ‘signalen van fraude moeten melden’

Een curator die onderzoek doet naar verdwenen miljoenen uit een Limburgs beleggingsbedrijf, meent dat de accountant van de onderneming een kwalijke rol speelde. Hij deed nooit iets met duidelijke signalen van fraude.

In Harbi Vastgoed BV legden zestig particulieren geld in. Dat werd vervolgens in vastgoed geïnvesteerd. Uit de jaarstukken van 2011 blijkt een balanstotaal van 7 miljoen euro. Maar er blijkt sprake te zijn van een schuldenlast van circa 16 miljoen euro. ‘Feit is dat miljoenen euro’s foetsie zijn’, aldus de klagende curator. De directeur overleed in 2012. Het bedrijf ging in maart 2014 failliet. De AFM deed vervolgens een fraudeonderzoek. Uit het dossier komt volgens de curator sterk het beeld naar voren dat de registeraccountant nauw betrokken was bij de bedrijfsvoering. De zoon van de directeur noemde hem zelfs de rechterhand van zijn vader. De accountant vroeg de directeur in januari 2010 naar contante geldstromen, maar de ondernemer weigerde informatie te verstrekken. Op dit punt had de accountant door moeten vragen. Ook werd een flink aantal foute contracten gevonden. Waarom wist de accountant daar niets van? De accountant heeft de dividendovereenkomsten nooit bekeken. ‘En dat zette de deur wagenwijd open voor onregelmatigheden’, aldus de curator. ‘Als je signalen ziet van fraude, moet je daar wat mee doen. Ten onrechte is dat niet gebeurd.’

De raadslieden van de accountant benadrukten dat hun cliënt slechts een samenstelopdracht had. Hij baseerde zich noodzakelijkerwijs op de informatie die hij van zijn klant kreeg. Hij mocht ook vertrouwen op de echtheid van de documenten en mededelingen die hij verstrekt kreeg. ‘Alle betrokkenen bij Harbi zijn misleid. Het achteraf ontdekken van fraude hoeft geen aanleiding te zijn tot de conclusie dat de accountant de standaarden niet heeft gehandhaafd.’ Dat er miljoenen ontbreken, betekent mogelijk dat er een geldstroom buiten de boeken om is geweest. De accountant noemde het faillissement vervelend voor gedupeerden. Hij meent dat er veel onwaarheden in het dossier voorkomen.

Vonnis over 10 tot 15 weken.

Zaaknr. 15/1928

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen