Accountant ‘had opdracht terug moeten geven’

Gezinstehuizen voor jongeren met een beperking in het oosten van het land kwamen in conflict met hun opdrachtgever mede omdat die eiste dat ze dezelfde accountant aanhielden. Die had geen oog voor een belangentegenstelling, betoogden de klagers vrijdag bij de tuchtrechter.

Het conflict tussen zorgaanbieder De Karmel en enkele gezinshuizen ontstond begin dit jaar. Aanleiding was een nieuwe vorm van samenwerking tussen beide partijen. Omdat de AA de accountant van zowel De Karmel als de gezinshuizen was, voelde deze laatste partij zich daar niet langer prettig bij. Eerst werd de accountant dit gemeld. Nog voordat de gezinshuizen dit hun opdrachtgever konden melden, werden ze al gesommeerd door de zorgaanbieder om terug te keren bij de accountant, aldus de raadsvrouw. Volgens de raadsvrouw is hier sprake van een onwenselijke belangenverstrengeling. “Als de accountant had erkend dat hij niet voor beide partijen kon optreden, was deze procedure niet nodig geweest.” Met het melden van de opzegging aan hun opdrachtgever, schond hij het vertrouwen. “Zolang de accountant volhoudt dat er geen sprake is van tegenstrijdige belangen, houdt de opdrachtgever vol dat er een weg terug is. En dat de gezinshuizen dus een wanprestatie leveren.” Na enig doorvragen gaf de raadsvrouw aan dat ze wilde dat de accountant de opdracht had teruggegeven.

De AA voerde zelf zijn verweer. Dat de gezinshuizen gedwongen werden hem als accountant te nemen, werd hem pas bij het ontbranden van het conflict duidelijk. De werkzaamheden die hij voor de gezinshuizen verrichtte, vormden tot februari dit jaar geen bedreiging voor zijn samenstellende dienstverlening. Voordat hij informatie kon vergaren over de gewijzigde situatie door het conflict, werd de samenwerking al opgezegd. “En daarmee was de kous voor mij af. De opdracht was er niet meer: einde is einde.” Informatie heeft hij niet uitgewisseld.

Wel bevestigde hij een telefoontje naar zijn opdrachtgever nadat de gezinshuizen de opdracht hadden beëindigd. “Ik betreur het dat de partijen in conflict zijn maar ik word daar nu in betrokken. En naar mijn mening is dat onterecht.”

Dat de zorgaanbieder de gezinshuizen consequent naar hem doorverwees, was hem wel bekend. Op een vraag van de voorzitter vanaf wanneer hij zich ongemakkelijk ging voelen, was dat pas vanaf het ontstaan van het geschil tussen beide partijen. Als de gezinshuizen nu opnieuw zouden aankloppen en aangeven dat ze nu opnieuw gedwongen hem de opdracht geven, zou hij die niet accepteren.

Vonnis over circa vijftien weken.

(Zaaknr. 16/1020)

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen