Accountant gemeente Westland stelt werkzaamheden uit

Deloitte, de accountant die de jaarstukken controleert van de gemeente Westland, heeft zijn werkzaamheden tijdelijk uitgesteld omdat de gemeenteraadsfractie van Westland Verstandig een tuchtklacht wil indienen bij de Accountantskamer. De partij verwijt de boekhouder een dubbelrol, zo meldt Omroep West.

De accountant zou adviezen aan het college van B&W hebben gegeven, zonder dit vooraf te melden aan de gemeenteraad. Het is volgens de partij mogelijk dat de accountant dossiers controleert waarbij hij zelf betrokken was. ‘Dit is net als de slager die zijn eigen vlees keurt’, zegt Westland Verstandig. De mogelijke dubbelrol kwam aan het licht toen het college van B&W geen melding had gemaakt van enkele adviezen. Westland Verstandig verweet het college dat het daarmee dus een fout had gemaakt, maar dat bleek onjuist. ‘Recentelijk heeft het college aangegeven dat het adviseren zonder vooraf te melden aan de gemeenteraad niet zijn fout is, maar de fout van de accountant.’

Westland Verstandig laat in een persbericht weten dat wat de fractie betreft  de huidige jaarcontrole 2014 onder strakke voorwaarden afgemaakt kan worden. ‘Met deze accountant moet in ieder geval gestopt worden na afronding van deze werkzaamheden. Voorts wil Westland Verstandig alle adviezen die door de accountant zijn uitgebracht aan het College en niet vooraf gemeld werden, ontvangen. De accountant zal zich na afronding van het controlewerk moeten verantwoorden over hetgeen geconstateerd is,’ aldus Westland Verstandig.

Deloitte komt waarschijnlijk nog deze week met een reactie omtrent het al dan niet hervatten van de werkzaamheden. Dat meldde burgemeester Van der Tak maandagavond, kort nadat hij telefonisch contact met Deloitte had gehad. 

Gerelateerde artikelen