Accountant die 5 ton uitleende ‘wil verlies nemen’

Een accountant leende 5 ton uit aan een vriend met een noodlijdende onderneming. Hij zou misbruik van die vriendschap gemaakt hebben door diens vrouw de schuld te laten overnemen. De handreiking van de beklaagde tijdens de zitting in de Accountantskamer was voldoende om een overleg af te dwingen.

De ondernemer overleed circa een jaar terug. Toen diens zoon en dochter de papieren doornamen ontdekten ze dat hun moeder een schuld van ruim 5 ton uit het inmiddels geliquideerde bedrijf van vader op zich had genomen. Het leidde niet alleen tot vragen, maar vooral ook tot boosheid, zo was maandag op de zitting nog duidelijk te merken. Het verhaal begint jaren terug als de ondernemer – mede op advies van de accountant – een vennootschap overneemt. Er waren steeds meer middelen nodig om de zaak draaiende te houden. De bank vroeg steeds meer zekerheden en de accountant besloot tonnen uit te lenen. Uiteindelijk tot een bedrag van ruim 5 ton, waar tegenover wel een zekerheid moest staan. Die bestond uit het hypotheekrecht tot 280.000 euro op de woning van de ondernemer en zijn vrouw. Omdat de vennootschap bleef doormodderen, besloot de ondernemer dat het geliquideerd moest worden. Hij trad met de accountant in overleg over de schuld. De accountant meende dat de gehele schuld overgenomen moest worden omdat het bedrijf anders niet beëindigd kon worden. Een fundamentele fout, zo gaf de accountant maandag toe. “Je zou toch minimaal deskundigheid mogen verwachten van een accountant op dit gebied”, meende de klagende partij.

Pistool

Volgens de klagers zijn ze opzettelijk misleid of heeft de accountant ze opzettelijk van de juiste kennis weerhouden. “En dat moet hem zwaar aangerekend worden.'' Ze vergeleken de werkwijze van de beklaagde met iemand die een pistool op zich gericht krijgt om een schuldbekentenis aan te gaan. De raadsvrouw van de accountant benadrukte dat haar cliënt nooit rente vroeg voor het uitgeleende geld. Ook ging hij nooit over tot uitoefening van die zekerheid. “Hij heeft altijd met goede intenties gehandeld. Dat volgt onder meer uit het feit dat hij in 2004 voor 5 ton aan leningen verstrekte om een goede vriend te helpen. Om hem de kans te geven zijn onderneming tot een succes te maken.'' Verder is niemand benadeeld. “Er is geen sprake van persoonlijk gewin ten koste van anderen. Dat is ook nooit het voornemen geweest.'' Bovendien is de klacht inmiddels verjaard.

Bemiddeling

De accountant gaf aan dat hij de schuld terug wilde brengen tot de zekerheidsstelling van 280.000 euro. En dat is wat de klagers toch willen bereiken, vroeg de voorzitter zich af. “En waar komt dan die boosheid vandaan?'' wilde een ander lid van de Kamer weten. “We werden opeens met een lening van 5 ton geconfronteerd'', zei de klagende zoon. Op aandringen van de voorzitter werd kort tussen partijen op de gang overlegd. Ze kwamen overeen om bemiddeling op te starten. De voorzitter besloot om de zaak voor vier weken aan te houden. Lopen de onderhandelingen binnen die termijn alsnog spaak, dan volgt alsnog een vonnis van de tuchtrechter.

(Zaaknr. 16/1855)

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen