Accountant cel in voor grote belastingfraude

Een accountant uit Capelle aan den IJssel is deze week in Rotterdam veroordeeld tot 2 jaar cel voor grootschalige belastingfraude. Hij wist ten onrechte 6,9 miljoen euro van de fiscus terug te krijgen. “Door zijn handelswijze heeft hij het vertrouwen in zijn beroepsgroep geschaad'', oordeelde de rechtbank in Rotterdam.

“Het nadeel komt ten laste van de samenleving”, voegden de rechters toe. De rechtbank achtte het opzettelijk onjuist doen van belastingaangifte, witwassen en valsheid in geschrifte bewezen. De 6,9 miljoen euro is verdwenen, meldde de officier van justitie eerder al. “Hij heeft het gebruikt om zijn schuldeisers af te betalen, om zijn eigen bedrijven overeind te houden, om voor tonnen The Hague Jazz te sponsoren of om als leningen te verstrekken. Leningen overigens, die werden verstrekt zonder enige vorm van zekerheid af te spreken. En die achteraf oninbaar zijn gebleken'', aldus het Openbaar Ministerie. Vanaf juni 2009 verhoogde de man structureel de voorbelasting op de maandaangiften omzetbelasting voor zijn klanten. Hij vulde enorme bedragen in, soms tot wel 400.000 euro. Hij moest niet alleen de Belastingdienst om de tuin leiden, maar ook zijn personeel. Hij ging daarbij geraffineerd te werk: tegen zijn medewerkers vertelde hij dat hij gebeld was door een klant met de vraag de omzetbelasting terug te vragen. Als zijn personeel om mailwisseling van de bewuste klant vroeg, maakte hij die zelf. In Excel had hij een layout van een mail staan die hij telkens met andere data bewerkte.

Het geld verdween vervolgens bij het opzetten van een Turkse supermarktketen in ons land, bij de import van schoenen en thee en bij het opzetten van een keten van beddenwinkels. Veel van zijn projecten mislukten of gingen failliet. “Achteraf is het natuurlijk ontzettend naïef van mij geweest om te denken dat ik op deze wijze bedrijven kon financieren en mensen kon helpen”, zei de man eerder. “Ik ben goed opgeleid en niet dom, maar mijn zwakheid is geweest dat ik mensen wilde helpen en geen nee kan zeggen tegen mensen die ik mag. Zo kon ik geen nee zeggen als klanten of bekenden mij vroegen of ik hun geld kon lenen voor hun bedrijven.''

Met de man is inmiddels overeengekomen dat hij 300 euro per maand terugbetaalt aan de Staat. In mei vorig jaar kwam de ex-accountant al voor bij de tuchtrechter in Zwolle. Toen bleek dat hij zich al had laten uitschrijven. Om te voorkomen dat hij meer kwaad zou doen wilde het Openbaar Ministerie dat de man niet op een of andere manier nog als accountant zou kunnen werken. Hij kreeg van de Accountantskamer de maximale maatregel van schrapping voor 10 jaar uit het register opgelegd.

Lees ook:

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen