Accountant bood dubieuze hulp aan belaagde paardenhandelaar

Voorzitter Accountantskamer woedend over verkeerd voorlichten.

Terwijl een handelaar in exclusieve paarden een claim van drie ton al zag aankomen, adviseerde zijn accountant om zijn bedrijf te herstructureren. Zo zag de koper van een duur maar onbruikbaar paard zich geconfronteerd met een kaalgeplukt bedrijf waar ze met haar claim niet terechtkon. “Alle activa waren weg en de accountant wist ook waarom.”

Hengst Handsome O werd op 7 februari 2015 geveild. Het paard werd door een Nederlandse paardenhandelaar Jan Brouwer voor drie ton verkocht aan de Noorse miljardairsfamilie Andresen. Een kampioenspaard, gekocht voor de dressuur en voor de fok. Op 17 februari werd het paard ’s avonds afgeleverd in een stal in Denemarken.

De volgende dag zag een medewerker van deze stal al dat het paard vreemd liep. Vervolgens werd een zogeheten ‘hanentred’ geconstateerd, een neurologische aandoening wat het paard voor zowel de dressuur als fok ongeschikt maakt. In mei maakte Andresen bekend dat ze de koopovereenkomst ongedaan wil maken.

Alle bezit was overgeheveld
Maar enkele maanden ervoor had er een herstructurering plaatsgevonden binnen het bedrijf van Brouwer. Purioso Hoeve, waarop de claim van dan nog drie ton werd gelegd, bleek financieel niet in staat te betalen. Het bezit bleek te zijn overgeheveld naar een nieuwe vennootschap.

“Andresen heeft tevergeefs gepoogd verhaal te halen”, zei advocaat Dizzy van Duijn namens de Noorse Kristin Andresen. “Alle activa waren weg en de accountant wist ook waarom. Nadat mevrouw zich beklaagde over de verkoop heeft Brouwer om advies gevraagd bij de RA. Die kwam met het advies van de herstructurering.”

Geen verhaal halen was het doel
De aanstaande claim was dus de directe aanleiding, meent Van Duijn. ,,Het doel was dat ze geen verhaal kon halen”, zegt zijn collega Stefan Tuinenga. De accountant werd ook door Brouwer ingeschakeld om een deskundigenrapport op te stellen. De rechtbank wilde weten wat de waarde van het bedrijf was zonder herstructurering. ,,Hij heeft niet vermeld dat hij Brouwer heeft geadviseerd. Deze belangenverstrengeling is laakbaar.” Bovendien nam de accountant klakkeloos de door Brouwer aangeleverde cijfers over, aldus Tuinenga.

Advocaat Roel Bosman begon zijn verweer door vraagtekens te stellen bij het toevoegen van stukken door de Accountantskamer. Brouwer had namelijk zelf ook een klacht ingediend tegen zijn eigen accountant, maar trok die weer in. De voorzitter besloot vervolgens dat klaagschrift integraal onderdeel te maken van het dossier. “Dit had buiten de procedure gehouden moeten worden. Want hoe verhoudt zich dit tot de vertrouwelijkheid?'” zei Bosman. Zijn cliënt heeft namelijk een geheimhoudingsplicht tegenover zijn klanten. “Dit behoort tot het domein van een klant en deze stukken zijn dus geheim.”

‘Verkeerd voorgelicht’
De klacht van Brouwer bracht het nodige boven water. Hij stuurde onder meer een mail van de accountant door, waaruit blijkt dat hij op 2 maart al, nadat Brouwer meldt problemen te verwachten met een paard dat hij had verkocht, adviseert om een verkooporganisatie op te tuigen. Waarmee dus de vennootschap die de claim verwachtte, werd leeggehaald. Terwijl de accountant op de zitting iets ander beweerde. “Ik kreeg hiermee het idee dat u ons iets op de mouw spelt”, zei de voorzitter fel. “Daar ben ik echt heel boos over.”

Ze verwees naar de zaak waarbij een accountant van het Openbaar Ministerie door de tuchtrechter werd veroordeeld wegens het verkeerd voorlichten van de Accountantskamer. “En nu zie ik het weer gebeuren.” Ze vroeg de accountant over zijn verweer na te denken. “Of ga ik de klacht aanvullen en dan krijgt u een klacht aan de broek wegens het verkeerd voorlichten van de Accountantskamer. Dat hangt u wel boven het hoofd.”

Accountant op de stoel van de ondernemer

De accountant erkende vervolgens dat hij te veel op de stoel van de ondernemer is gaan zitten. “Misschien had ik meer moeten vastleggen. Maar niemand heeft er wat aan als dat bedrijf failliet gaat”, zei hij over de reden het bedrijf te herstructureren. In de oude structuur kon Andresen immers beslag leggen op de paarden waarna Brouwer zonder meer failliet zou gaan. Met de nieuwe structuur werd dat voorkomen.

Over paard Handsome O wordt overigens nog altijd geprocedeerd. De rechtbank Noord Nederland besliste in 2024 dat Brouwer in totaal vier ton aan Andresen moet betalen, via de nieuwe vennootschap, maar in die zaak loopt nog hoger beroep. De Accountantskamer doet over circa twaalf weken uitspraak.

Gerelateerde artikelen