Accountant betrokken in vleesschandaal Willy Selten

In de nasleep van een paardenvleesschandaal in het Zuiden van het land moet ook een accountant het ontgelden. De AA heeft een klacht aan de broek van het Openbaar Ministerie. Het verwijt is, in grote lijnen, dat hij samenstellingsopdrachten heeft aanvaard voor de ondernemingen van vleeshandelaar Willy Selten voor jaren dat de cliënt controleplichtig was. Dat had de accountant volgens het OM niet mogen doen.

Paardenvlees

Het draait allemaal om vleeshandelaar Willy Selten uit Oss, die veroordeeld is voor valsheid in geschrifte. Hij verkocht paardenvlees als rundvlees. Dat wil zeggen: zijn bedrijf vermengde rundvlees met het veel goedkopere paardenvlees en bracht het op de markt als rundvlees. In de administratie was het woord paard niet terug te vinden, zo werd opgetekend in de pers naar aanleiding van de strafzaak.

Het Openbaar Ministerie wil nu van de Accountantskamer ook een soort principe-uitspraak over het handelen van de AA, zo bleek tijdens de behandeling van de tuchtklacht.  Het betreffende bedrijf was in een paar jaar gegroeid van een kleine naar een middelgrote onderneming, en in het kielzog daarvan controleplichtig geworden.

Opdracht neergelegd

De AA, die al jaren voor de ondernemer werkte, heeft de vleeshandelaar daarop geattendeerd. Maar van een controleopdracht kwam het niet. De ondernemer was vooral druk met ondernemen (in- en verkoop van vlees) en zag ook op tegen de extra moeite en kosten van het verstrekken van een controleopdracht. Hij zei steeds tegen de accountant dat hij het boekjaar wilde veranderen, zodat hij, vanwege de geringere voorraad en debiteurenstand onder de grens van de controleplicht zou kunnen komen. De verandering van het boekjaar gebeurde pas na een jaar of twee. Toen bleek dat de vleeshandelaar toch niet onder de controleplicht uitkwam, heeft de AA zijn opdracht neergelegd.

De accountant heeft in zijn samenstellingsverklaringen wel geattendeerd op de controleverplichting, en er aan toegevoegd dat het er vanwege administratieve organisatie en interne controle nog niet van was gekomen. Zijn bemoeienis raakte ook niet aan de uiteindelijke strafzaak, die niet lag op financieel gebied, maar op voedselveiligheid, zo luidde het verweer van de accountant.

Of het paardenvleesschandaal eerder ontdekt had kunnen worden door diepgaandere werkzaamheden behorende bij een controleopdracht, valt niet meer te achterhalen, geeft het OM toe. De vleeshandelaar is inmiddels failliet verklaard. De vraag is vooral of de accountant niet eerder zijn samenstelopdracht neer had moet leggen.

De uitspraak is over tien tot vijftien weken te verwachten.

(Zaaknr. 15/1232)

[Door: Petra van Walraven / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen