Accountant berispt voor rapport over waardebepaling

Een accountant heeft een berisping gekregen van de tuchtrechter voor een rapport dat hij heeft gemaakt voor de waardebepaling van een bedrijf. De opdracht had hij niet mogen aanvaarden. De uitkomsten ervan hebben geleid tot verwarring in vele juridische procedures.

De AA was ingeschakeld om de waarde te bepalen van een bedrijf op een bepaalde datum, 1 januari 2009, terwijl er toen al veel aan de hand was omtrent de overname van dat bedrijf. De klager had een bedrijf gekocht dat zich bezig houdt met beheer en onderhoud van drinkwaterinstallaties. Maar dat bleek een kat in de zak: er bleken achteraf schulden te zijn.

De accountant stelde naderhand een rapport op, zonder rekening te houden met de gegevens van na de datum, terwijl hij daarmee wel bekend was. De Accountantskamer oordeelt: ‘ Nu betrokkene ten  behoeve van het betreffende juridische geschil, dat specifiek ziet op de waarde van de aandelen per 21 januari 2010, een rapport heeft geschreven met daarin een waardebepaling van de ondernemingen per 1 januari 2009 zonder rekening te houden met gebeurtenissen nadien, had hij, naar het oordeel van de Accountantskamer, volstrekt helder moeten zijn over het onderscheid tussen beide data en waardebepalingen. In de conclusie van zijn rapport heeft betrokkene geschreven dat de berekende en overeengekomen aandelenprijzen voor de ingebrachte aandelenbelangen van de betreffende BV’s de waarde van de nominale stortingsplicht overstijgen. Eén en ander is niet coherent en daarmee heeft betrokkene de verwarring alleen maar laten voortbestaan, zo niet vergroot.’

Lees ook:

[Door: Petra van Walraven /Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen