Accountant berispt om onvoldoende controlewerkzaamheden

De registeraccount die de jaarrekening 2012 en concept jaarrekening 2013 van de inmiddels failliete autodealerholding Koops Furness controleerde is berispt door de Accountantskamer. Er had van hem ‘een hoge mate van oplettendheid’ mogen worden verwacht, omdat de inhoud van essentieel belang was voor aandeelhouders en financiers.

In augustus 2014 ging het conglomeraat failliet, op eigen aanvraag. Een paar maanden ervoor heeft de accountant nog aangegeven dat de controle over de jaarrekening 2013 weliswaar nog niet afgerond was, maar dat een goedkeurende controleverklaring te verwachten viel.

De RA heeft daar naar het oordeel van de Accountantskamer fouten gemaakt. Zo heeft hij onvoldoende controle uitgeoefend op uurtarieven en bestede uren voor onderzoek en ontwikkeling.  Hij heeft geen controledocumentatie overlegd, waarin is opgegeven dat het aandeel in de tijd van het personeel dat werkzaam is geweest in ‘geactiveerde projecten’ op betrouwbare wijze tot stand is gekomen.

‘Ook is niet gebleken dat betrokkene toereikende werkzaamheden heeft uitgevoerd om vast te stellen dat de vermelde loonkosten aansluiten op de gegevens van de loonadministratie’, schrijft de Accountantskamer in haar beslissing.

Lees ook:

[Door: Petra van Walraven / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen