Accountant berispt om niet melden risico op fraude

Een accountant die naliet een cliënt te waarschuwen voor het risico op fraude omdat de administrateur kon beschikken over de bankpas van het bedrijf, is berispt. Dat meldde de Accountantskamer dinsdag.
Bij het Veghelse Mobile Tower Cranes (MTC) werden miljoenen ontvreemd. De fraude werd ontdekt door de nieuwe administrateur vrij kort na haar aanstelling in 2011. Ze ontdekte vrijwel meteen een tekort van 20.000 euro in de kasboekhouding. Toen ze verder de boekhouding indook, bleek al 1,5 miljoen euro te zijn ontvreemd. Het hoofd administratie trok zich ziek terug en zijn collega kwam ook niet meer opdagen. De directeur deed aangifte en het hoofd administratie is inmiddels veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf. De strop voor MTC is fors: naast de verdwenen 3 miljoen euro maakte het bedrijf 4 ton aan kosten voor onderzoek en advocaten en hangt een navordering van de fiscus ter hoogte van 1,4 miljoen euro boven het hoofd.
De RA die controlewerk verrichte, wordt verweten dat ze al die jaren – de fraude had plaats van 2005 tot 2011 – niets heeft gemerkt. Toen de RA constateerde dat de administrateur kon beschikken over het betalingsprogramma en hierdoor het risico op het ontstaan van fraude, had deze naar de directie moeten stappen. De accountant liet dat na. De accountant had een nader onderzoek moeten instellen, vond de tuchtrechter. ,,Deze verzuimen betekenen dat de door betrokkene afgegeven goedkeurende verklaringen een deugdelijke grondslag ontberen”, aldus het vonnis. Het handelen van de RA is in strijd met de beginselen van deskundigheid en zorgvuldigheid en van professioneel gedrag, stelt de Accountantskamer.
 
Zaaknummer: 13/2940
Michiel Satink / JPZ
Gerelateerde artikelen