Accountant berispt die na eigen fouten klant de deur wees

Door onzorgvuldig handelen van de accountant van een tandartspraktijk stond de concept-jaarrekening vol fouten. Toen hij daarop aangesproken werd, zette hij zijn klant de deur uit. De accountant is nu berispt door de tuchtrechter.
Vol ongeloof stonden de twee tandartsen op 21 augustus 2020 buiten bij het Limburgse accountantskantoor. Nadat ze de accountant op zijn kantoor aanspraken op de vele fouten in de concept-jaarrekening van hun maatschap, zegde de accountant per direct de samenwerking op. “Wij waren overrompeld. Het was duidelijk dat we niet meer welkom waren”, zei de klager over dat moment op de zitting in januari.
De tandartsen hadden de bespreking met de accountant en met de belastingadviseur van het accountantskantoor. De adviseur werd na een door de tandartsen aangespannen tuchtprocedure berispt. Vervolgens kwam het accountantskantoor met een vaststellingovereenkomst waarin de tandartsen moesten toezeggen af te zien van een tuchtprocedure van de accountant.
Dat weigerden ze. De overeenkomst kwam daarna alsnog tot stand, het kantoor betaalde 27.000 euro maar erkende geen aansprakelijkheid. Daarna werd alsnog de accountant voor de tuchtrechter gesleept.
Onzorgvuldig
Alles begon met de ontdekking dat er maar 4.000 euro aan kosten voor de auto in de jaarrekening vermeld stond. Terwijl er dat jaar een forse reparatie van 5.000 euro was bekostigd. Vervolgens bleek dat ook tienduizenden euro’s aan zakelijke transacties via de rekening van de Rabobank van de maatschap niet waren verwerkt. Het leidde al met al tot een forse correctie van de winst: van 312.000 in het concept naar 263.000 in de definitieve jaarrekening.
Wat is hier dan fout gegaan? Het is aan de accountant om zich bij het samenstellen van de jaarrekening te vergewissen dat hij de beschikking heeft over alle relevante afschriften van de verschillende bankrekeningen. In het eerste concept van de jaarrekening ging de accountant bij de verwerking van de zakelijke autokosten uit van stelposten, hoewel hij erkende wel te beschikken over de bankafschriften van de rekening waarop deze kosten geboekt zijn.
Niet alle zakelijke kosten
Ook spreekt de accountant niet tegen dat in het eerste concept niet alle zakelijke kosten van de maatschap verwerkt waren. Een concept-jaarrekening mag fouten en onvolkomendheden bevatten, stelt de tuchtrechter, maar die mogen niet het gevolg zijn van onzorgvuldig handelen van de accountant. ,”Aangezien het verschil in winst tussen de conceptjaarrekening en de definitieve jaarrekening voor het grootste deel een gevolg is van het niet verwerken van gegevens waarover betrokkene al wel beschikte, is naar het oordeel van de Accountantskamer sprake van onzorgvuldig handelen”, zo oordeelt de tuchtrechter.
De accountant verscheen niet op de zitting in januari. Zijn meest verstrekkende verweer was dat de klacht ‘uitsluitend voortkomt uit persoonlijke rancune’ en geen enkel doel dient. Dat verweer werd door de tuchtrechter verworpen. De tuchtrechter komt tot een berisping omdat hij het fundamentele beginsel van vakbekwaamheid en zorgvuldigheid heeft geschonden. Ook toonde hij geen zelfreflectie en verscheen hij zonder aanvaardbare reden niet op de zitting. Hierdoor heeft hij zich niet toetsbaar opgesteld.