Accountant bekent fraude tijdens tuchtzitting en wordt zeven jaar doorgehaald [14/2683]

Een accountant uit de Achterhoek heeft in de accountantskamer toegegeven dat hij belastingfraude heeft gepleegd. Hij heeft zich per 1 april 2015 laten uitschrijven uit het register.
De man was gedaagd door het Functioneel Parket vanwege 270.000 euro aan BTW-teruggaven die onterecht waren gedaan. Tegen de man loopt ook een strafzaak die mogelijk later dit jaar wordt behandeld. Uit het relaas van zijn raadsvrouw blijkt dat het kantoor van de AA in 2007 een nieuw pand betrok. Dat bleek veel duurder te zijn dan eerder geraamd. Zijn kantoor groeide, maar enkele werknemers werden al snel ziek. De kosten liepen op en de accountant zag zich genoodzaakt een lening aan te vragen. Maar de Rabobank weigerde die te verstrekken. Hij zag het indienen van BTW-teruggaven als tijdelijke redding. "Hij wilde dit aan het eind van het jaar terugdraaien met een suppletieaangifte", zei de raadsvrouw. Maar eind 2008 lukte dat niet. De financiële druk was te hoog. Het jaar erop lukte dat evenmin. De fraude kwam aan het licht toen de fiscus in 2013 een boekenonderzoek begon in zijn accountantskantoor.
Niet alleen financiële problemen lagen ten grondslag aan de fraude. De man leidde al jaren aan ernstige slaapproblemen. De vraag is of de accountant besef had dat hij dingen fout deed toen hij de aangiftes verstuurde. "Ik was me ervan bewust dat ik die aangiften deed, maar ik wilde dat rechttrekken met een suppletie", zei hij zelf. Volgens zijn raadsvrouw heeft hij door die stoornis de consequenties van zijn handelen niet doorzien.
Het Functioneel Parket deed voorafgaande aan de zitting de toezegging dat de verklaringen van de beklaagde die hij tijdens de tuchtzaak zou doen, niet in de strafzaak tegen hem gebruikt worden. In de strafprocedure heeft de accountant zich tot nu toe beroepen op zijn zwijgrecht. Na de bekentenis, die ook zichtbaar voor het Openbaar Ministerie als een verrassing kwam, beperkte de woordvoerder zich tot de vraag of de gepleegde fraude valt onder beroepsmatig handelen. Volgens het OM is er geen verschil tussen het handelen van de man als privépersoon en als accountant. En zeker het indienen van BTW-aangiften valt onder een van de basishandelingen van een accountant. Wat het OM betreft rest de man slechts doorhaling in het register.
De accountant had spijt van zijn handelen, zei hij. "En spijt dat ik het vak in diskrediet heb gebracht." 
 
Vonnis:
Een accountant uit de Achterhoek die tijdens een zitting van de Accountantskamer in februari fraude bekende, is doorgehaald in het register. De komende zeven jaar mag hij zich niet opnieuw inschrijven, vonniste de tuchtrechter op 10 maart.
 
De man had zich al per begin deze maand laten uitschrijven. De AA was gedaagd door het Functioneel Parket vanwege 270.000 euro aan BTW-teruggaven die onterecht waren gedaan. Hij kwam in de problemen toen zijn kantoor in 2007 een nieuw pand betrok. Het bleek veel duurder geworden dan geraamd. De bank weigerde hem een lening. Hij zag het indienen van BTW-teruggaven als tijdelijke redding. Via een suppletieaangifte zou hij het aan het eind van het jaar terugdraaien, maar zo ver kwam het nooit. De fraude kwam aan het licht toen de fiscus in 2013 een boekenonderzoek begon in zijn accountantskantoor. Niet alleen financiële problemen lagen ten grondslag aan de fraude. De man leidde al jaren aan ernstige slaapproblemen. Dat laatste was voor de tuchtrechter aanleiding om de termijn dat hij zich niet opnieuw in het register mag inschrijven niet te stellen op 10 maar op 7 jaar.
De AA heeft door zijn handelen het accountantsberoep in diskrediet gebracht, stelt de Accountantskamer. Hij heeft de beginselen van integriteit en professioneel gedrag ‘op flagrante wijze geschonden’. De man kan nog in hoger beroep tegen de uitspraak.
[14/2683] (Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle)
Gerelateerde artikelen