Accountant BDO trekt goedkeuring jaarrekening FC Twente in

De onregelmatigheden rond de transfer van Dusan Tadic hebben een materieel effect op de jaarrekening 2014/15 van FC Twente. Reden voor FC Twente om nu haar eerder ingediende jaarrekening onwaar te verklaren en voor accountant BDO om zijn goedkeurende verklaring in te trekken.

Onlangs dook een tweede overeenkomst op rond de transfer van Dusan Tadic. Een deel van het contract werd volgens de krant Tubantia geheim gehouden en dus kwam 1,8 miljoen euro aan vergoedingen niet in de boeken. Twente lijkt dat verhaal nu te bevestigen; het gevolg is dat de jaarcijfers niet kloppen.

Interim-directeur Onno Jacobs: “De opgedoken tweede overeenkomst met de zaakwaarnemer van Tadic en de daaruit voortvloeiende kosten, met name de fiscale consequenties, hebben een grote impact op de jaarcijfers 14/15. Daarom kunnen we niet anders dan de eerder ingediende jaarrekening intrekken en voor 1 mei een nieuwe aangepaste jaarrekening indienen. Wij beseffen dat we als club daarmee niet hebben voldaan aan het tijdig inleveren van correcte jaarcijfers.”

Acountantskantoor BDO zegt over deze kwestie: “Wij hebben FC Twente laten weten dat wij onze verklaring van 30 november 2015 niet kunnen handhaven en dat wij onze toestemming tot verdere openbaarmaking of verspreiding anderszins van die verklaring intrekken.”

Jacobs: “Het intrekken van de jaarrekening zal ongetwijfeld leiden tot nieuwe sancties van de KNVB-licentiecommissie. Naast een boete moeten we helaas ook rekening houden met nieuwe puntenaftrek. Om uit categorie 1 te komen, en daarmee de proflicentie niet te verliezen, is het noodzakelijk dat de ex-bestuurders onder de crediteuren hun financiële verantwoordelijkheid nemen. Het oorspronkelijke crediteurenakkoord van december 2015 is inmiddels volstrekt ontoereikend om alle reeds geleden en nog te verwachten schade te dekken. Het mag immers duidelijk zijn dat het speelveld en de financiële situatie sinds december drastisch zijn veranderd. Dit blijkt wel uit de conclusies van het onafhankelijke onderzoek van de heer Knüppe over de rol van de verschillende ex-bestuurders en uit de eerste bevindingen van het nog lopende transferonderzoek. Een nieuwe financiële overeenkomst met de betreffende ex-bestuurders is een absolute voorwaarde om aan de eisen van de KNVB-licentiecommissie en de gemeente Enschede te kunnen voldoen. De situatie is zeer acuut. We moeten de komende dagen een akkoord bereiken om zo het voortbestaan van FC Twente veilig te stellen.”

De licentiecommissie van de KNVB bekijkt wat de gevolgen zijn van het intrekken van de financiële cijfers van de eredivisionist. “FC Twente heeft binnen het huidige plan van aanpak driemaal niet voldaan aan de financiële doelstellingen. Als gevolg daarvan kreeg FC Twente eerst een publieke waarschuwing en daarna twee keer drie winstpunten in mindering. De volgende mogelijke sancties zijn nogmaals drie punten in mindering en vervolgens uiteindelijk het verlies van de licentie", is de commissie van de voetbalbond maandagavond duidelijk. De club dreigt toch al de licentie te verliezen vanwege wanbeleid in de afgelopen jaren. Onlangs stapte het bestuur van de club op aanraden van een onderzoekscommissie op. De licentiecommissie buigt zich, los van deze jaarcijfers, nog over de financiën van de club.

Gerelateerde artikelen