Accountancy zucht onder groei, kwaliteit en personeel

AFM benoemt pijnpunten na visite bij zestig accountantskantoren.

Sinds begin dit jaar houdt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) direct toezicht op 250 accountantsorganisaties met een reguliere vergunning. Ter kennismaking ging de AFM op bezoek bij ongeveer zestig, van groot tot klein. De AFM zag veel overeenkomende uitdagingen en strategische prioriteiten. 

De meerderheid van de bezochte accountantsorganisaties is nadrukkelijk op zoek naar een vorm van schaalvergroting. Dit om de vraag naar wettelijke controle opdrachten aan te kunnen en de kwaliteit hiervan duurzaam te waarborgen. Uitbreiding gebeurt op alle mogelijke manieren: autonome groei, via een vorm van samenwerking of door overname van een ander accountantskantoor.

De werving en het behoud van vakkundig personeel zijn de belangrijkste uitdagingen van het gemiddelde accountantskantoor. Er zijn zorgen over de aantrekkelijkheid van het accountantsberoep, mede beïnvloed door de hoge werk- en regeldruk. 

Veel accountantsorganisaties integreren diensten van externe serviceorganisaties op het gebied van kwaliteit. Dit ter waarborging van de blik van buiten naar binnen. Zij worden bijvoorbeeld ingezet bij kwaliteitsbeoordelingen of dossiercoaching. 

Tijdens de gesprekken zijn wederzijdse verwachtingen uitgewisseld, waarbij veel accountantsorganisaties aangaven persoonlijk contact belangrijk te vinden: ‘Verbinding maken met elkaar is essentieel om een inhoudelijke en professionele relatie met elkaar op te bouwen,’ stelde een van de accountantsorganisaties.

Uit de evaluatie bleek dat het bezoek van de AFM positief werd ontvangen. Ook de AFM waardeert het contact en de nuttige inzichten die zij kreeg en vindt het belangrijk om in contact te blijven. De verworven inzichten neemt de AFM ook mee in haar toezichtactiviteiten. Een overzicht van deze toezichtactiviteiten zal in het najaar worden gedeeld op de website.

 

Gerelateerde artikelen