Vijf vragen aan Spotcap

In deze rubriek vragen we exposanten van Accountancy Expo 2019 naar trends en ontwikkelingen in de markt.

Rik Heintzberger is bij Spotcap actief als Head of Account Management. Zijn afdeling en hij zijn hét aanspreekpunt voor partners, met name accountants en adviseurs die ondernemend Nederland bedienen. “In samenwerking met onze partners en hun expertise voorziet Spotcap het MKB van passende financiering met flexibele mogelijkheden”, aldus Heintzberger. “Dit doen wij samen met zo’n 400 partners door heel Nederland. Spotcap is een fintech-kredietverstrekker die zich richt op gevestigde ondernemers die met hun bedrijf willen groeien of continuïteit willen behouden.” 

1. Welke belangrijke trends zien jullie in de accountancy en/of bij administratiekantoren? 
“Bijna wekelijks komen er wel onderzoeken uit die aantonen dat het Nederlandse mkb moeite heeft om aan een financiering te komen. Accountants kunnen een belangrijke rol spelen in het verbinden van financieringsvragen aan het aanbod op het gebied van bedrijfsfinanciering. 

Na de economische crisis ontstond er een financieringsgat voor het mkb waarna non-bancaire partijen, ook wel alternatieve financiers genoemd, hun intrede deden. Sommige van deze nieuwe partijen, de ‘fintechs’, maken gebruik van financiële technologie om een kredietaanvraag eenvoudiger en efficiënter te laten verlopen. Deze trend raakt uiteraard ook accountants. Enerzijds hebben accountants steeds meer met fintech als financieringsvorm te maken en anderzijds biedt fintech accountants ook handvatten om klanten beter, sneller en accurater te helpen in hun behoeften.” 

2. Hoe speelt Spotcap hier op in? 
“De opkomst van financiële technologie moet niet als gevaar worden gezien door accountants, maar als een grote kans. Zo kan fintech ingezet worden voor meer maatwerk en service aan klanten. Wij zetten onze technologie in om onze partners een kwalitatieve dienstverlening te bieden, zodat zij uiteindelijk hun klant goed kunnen helpen. Achter de schermen doen wij het zware werk om zo accuraat en spoedig mogelijk een kredietaanvraag te beoordelen, waardoor wij al binnen één werkdag kunnen terugkoppelen op een financieringsaanvraag – en een accountant naar zijn klant. 

Ook kan Spotcap door technologie een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid en snelheid bieden door het gehele proces van een kredietaanvraag. Als partner van Spotcap kunt u natuurlijk óók deze service bieden aan uw klant. Accountantskantoren kunnen daarom interessante voordelen halen uit samenwerkingen met fintechs zoals Spotcap.”

[avg-advertorial slug=”kom-naar-accountancy-expo-2020″] 
3. Welk probleem lossen jullie op voor accountants- en/of administratiekantoren?
“Het kost accountantskantoren over het algemeen veel tijd om een kredietaanvraag bij de bank voor te bereiden. Echter gaan ondernemers in het geval van afwijzing vaak zelf op zoek naar alternatieven. Dit terwijl het financiële landschap erg complex is geworden met alle nieuwe financieringsvormen. Accountants kunnen klanten duurzaam aan zich binden door steeds meer een strategische rol op zich te nemen in de zoektocht naar passende alternatieve financiering voor de klant. Wij werken hierin nauw samen met onze partners. 

Onze partners krijgen toegang tot hun eigen persoonlijke partner portal waar financiële documentatie van hun klant eenvoudig kan worden geüpload en de status van aanvragen live te volgen is. Middels het portal geeft Spotcap accountants inzicht in alle relevante data en informatie om een klant zo volledig te begeleiden en te adviseren.” 

4. Heb je een voorbeeld van een klant en welke resultaten het heeft opgeleverd?
“Wij werken onder meer samen met NLinvesteert – een interessante partij die zich richt op co-financiering voor het mkb middels een kapitaalmix van financiële dienstverleners, lokale overheden en informal investors. Recent hebben we samen een ondernemer kunnen helpen in de flexbranche. Deze onderneming is actief in detachering en payroll van uitzendkrachten in Zuid-West Nederland.

Door groei en investeringen, maar ook vertraagde betalingen van klanten, liep de ondernemer tegen de grenzen van zijn werkkapitaal aan. NLinvesteert vroeg voor de klant werkkapitaalfinanciering aan bij Spotcap. De aanvraag werd binnen een werkdag getoetst met een positieve uitkomst. Ondanks het feit dat het een erg jong bedrijf is met weinig zekerheden op de balans, zagen wij sterke trends in de bankrekening en positieve ontwikkelingen in de cashflow waarop wij een financiering van 70.000 euro konden verstrekken; volledig passend binnen de terugbetaalcapaciteit van de onderneming.” 

5. Welke innovatie(s) in jullie product komt/komen er dit jaar? Zijn die te zien op de Expo?  
“Leuke vraag, ja! Wij hebben achter de schermen gewerkt aan een nieuwe versie van ons partner portal. De portal biedt onder meer real-time inzicht in aanvragen, een eenvoudig doorverwijzingssysteem en ondersteunende materialen. Deze portal is exclusief beschikbaar voor onze partners. We hopen zo een enorme sprong te maken in kwalitatieve service naar onze partners, waar uiteindelijk ondernemend Nederland van profiteert. Want onze ambitie is om de eerste te zijn die zakelijke financiering écht eenvoudig en comfortabel maakt met het gemak en de snelheid van technologie. Hierover vertellen we natuurlijk ook graag meer op de Expo!” 


Rik Heintzberger heeft zich ontwikkeld tot een expert op het gebied van financiële dienstverlening. Niet alleen heeft Rik een rijke achtergrond bij banken als de Rabobank en SNS bank, maar is ook al jarenlang actief in fintech. Bij Spotcap, een internationaal fintech dat zakelijk krediet verstrekt aan het mkb, is hij Head of Account Management. Samen met zijn afdeling is Rik hét aanspreekpunt voor partners van Spotcap als accountants en financieel adviseurs. Hiernaast is Rik actief als spreker, presentator, moderator en gastauteur op diverse platforms gericht op financiële dienstverlening.