Q&A Accountancy Expo: October Nederland

In de rubriek Q&A stellen we u voor aan de exposanten van Accountancy Expo 2019.

Deze keer: een interview met Tessa Lutgert – van der Sommen, Sales & Partnerships Manager bij October Nederland

Wat houdt jou bezig bij October? 
“October is het grootste MKB-kredietplatform van Continentaal Europa. Wij zijn actief in Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland. Met een team van 90 man zorgen we voor financiering van het Europese MKB. Dat doen we heel pragmatisch, zonder veel gedoe; Met geld van institutionele investeerders (zoals verzekeraars en pensioenfondsen) en particuliere investeerders (de ‘crowd’) lenen financieren wij MKB-bedrijven, in principe zonder zekerheden. Hiervoor zetten we ook relaties op met financiële adviseurs van het MKB, waaronder accountants. Dat is mijn rol. Samen met hen zorgen we dat het MKB optimaal wordt bediend in het verkrijgen van financiering.”

Welke belangrijke financieringstrends zien jullie in het MKB en de accountancy?
“Zwaardere regelgeving en kapitaaleisen hebben de positie van de banken veranderd. Daarnaast zijn technologische innovaties en digitalisering van de financiële dienstverlening een blijvende trend. Dit heeft geleid tot de opkomst van nieuwe financierspartijen. De keuze voor het MKB is hiermee groter geworden. Daarnaast verbetert de snelheid van dienstverlening. Sterke data staan symbool voor toekomstige kredietverlening aan het MKB en veranderen de spelregels in de financiële wereld. Met de opkomst van nieuwe spelers en alle innovaties verandert ook de rol van de accountant. Die zal vaker worden geconfronteerd met een financieringsvraag bij haar klanten alsook met vragen rondom de betrouwbaarheid van nieuwe spelers en data-gerelateerde vraagstukken.”

[avg-advertorial slug=”kom-naar-de-accountancy-expo-op-16-juni-2020″] 
Hoe speelt October hier op in? 
“Onze kracht is gelegen in transparantie en snelheid. Beide worden bereikt met behulp van technologie en data. Daarnaast vinden we het ontzettend belangrijk om de klantervaring centraal te stellen. Persoonlijk contact en benaderbaar zijn is de norm. En ook educatie over alternatieve financiering. Dat doen we bijvoorbeeld als partner van Stichting MKB Financiering, waarmee we met de onlangs gelanceerde keuzewijzer financiële adviseurs helpen in het maken van een keuze voor passende financiering. Maar ook door het pro-actief informeren met behulp van whitepapers en onderzoeken.” 

Welk probleem lossen jullie op voor accountants- en/of administratiekantoren?
“De veranderingen in het financieringslandschap vraagt dat de accountant steeds meer kennis heeft over de verschillende financieringsvormen en aanbieders. Het aanbod is groot, als je bedenkt dat er al meer dan 50 verschillende alternatieve financiers zijn. En door dit grote aanbod staat de accountant voor een flinke uitdaging: welke financier sluit het beste aan op de behoefte van de ondernemer? Bij October hechten we belang aan snelheid, transparantie en persoonlijk contact. Dat betekent een snel aanvraagproces, waardoor de accountant zich volledig kan richten op het gesprek met de ondernemer. We ontzorgen de accountant en optimaliseren hiermee de dienstverlening naar onze gezamenlijke klant, de ondernemer.” 

Welke innovatie(s) in jullie product komt/komen er dit jaar? Zijn die te zien op de Expo?  
“Momenteel werken we met alle betrokken landen aan een verbeterde partner portal. Partners die zich aanmelden via October krijgen daarmee via een persoonlijke omgeving op het October-platform volledig inzicht in de status van de aanvragen van hun klant. Daarnaast is het mogelijk om trainingen aan te vragen voor het bedrijf om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in het financieringslandschap. De partner-portal verwachten we binnen een aantal maanden te lanceren. Iedereen die hiervan op de hoogte wil blijven, adviseer ik zich aan te melden op onze LinkedIn pagina October Nederland Partners. Op deze pagina houd ik iedereen op de hoogte van ons laatste nieuws.”

Lees ook: Unieke financieringsstraat op Accountancy Expo 2019