Accountancy: de meest schaarse arbeidsmarkt van NL

De zoektocht naar personeel is weer in alle hevigheid gaande. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in een doorsnee winkelstraat en je zult zien dat veel retailers A4’tjes hebben hangen waarop ze aangeven nieuwe medewerkers te zoeken. Het CBS kwam recentelijk nog met de mededeling dat de werkloosheid afgelopen jaar het sterkst is gedaald in 10 jaar. Daarbij wordt de accountancy branche eigenlijk nooit als voorbeeld gebruikt als een sector met grote schaarste. Onterecht!

Het meest schrijnend is de auditpraktijk en dan vooral de functie van controleleider. Voor een dergelijke functie genereert het plaatsen van een vacature weinig reacties. Er zijn meerdere oorzaken voor deze schaarste en die maken dat ik vind dat het één van de moeilijkste arbeidsmarkten is momenteel. Drie oorzaken spelen een sleutelrol:

Ten eerste is het erg lastig om gebruik te maken van zij-instromers vanwege de vereiste diploma’s en ervaring. De transportsector lost de schaarste bijvoorbeeld op door zij-instromers te werven en ze een (grotendeels) gratis opleiding aan te bieden. Daardoor is je potentiële doelgroep veel groter. In de accountancy gaat het alleen om een opleiding van jaren, waardoor dat niet heel haalbaar is.

Ten tweede is het lastig om personeel van over de grens aan te trekken vanwege de taalbarrière. Op zich is dit voor kantoren met veel internationale klanten niet zo’n obstakel, maar voor een MKB-kantoor met veelal Nederlandse DGA’s als klant des te meer. Naast de taal kan ook de vakinhoudelijke kennis van buitenlands personeel erg verschillen. Binnen de schaarse IT-sector bijvoorbeeld is die taalbarrière veel minder aanwezig, omdat daar sprake is van een universele programmeertaal en developers onderling prima Engels kunnen spreken. Het uiteindelijke klantcontact kan dan verzorgd worden door een lokale accountmanager. Daarom komt het geregeld voor dat IT-bedrijven ook programmeurs hebben zitten in het Oostblok of India. Deze geografische scheiding tussen ‘backoffice’ en ‘frontoffice’ wordt wel eens geopperd voor de accountancy, maar ik zie het niet snel van de grond komen.

Tot slot helpt het niet dat een aanzienlijk deel van de personen werkzaam in de accountancy graag de sector zou willen verlaten voor een nieuwe uitdaging in het bedrijfsleven. Vaak zijn er ook genoeg mogelijkheden om een dergelijke stap te zetten en de passie voor het vak blijkt dan niet sterk genoeg om ze langer te binden aan de accountancy. De accountancy is een specialistische beroepsgroep, maar door de veelzijdige arbeidsmogelijkheden gaat ‘schoenmaker blijf bij je leest’ niet helemaal op. Daarnaast geldt ook nog eens dat het steeds lastiger wordt om in de accountancy terug te keren naarmate je er langer uit bent.

Moeilijk maar niet onmogelijk

Het staat buiten kijf dat het momenteel lastig werven is voor accountantskantoren. Geschikt personeel laat zich dus niet zo makkelijk vinden, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Het vereist alleen meer creativiteit en daadkracht van kantoren om die talenten ook daadwerkelijk te vinden en binden. Hoe? Daar kom ik in m’n volgende blog op terug.  

[Door: Paolo van den Heuvel, helpt met het vinden én binden van talent (RetentieScan.nl)]