Accon avm schorst CEO wegens malversaties

Voormalig CEO en CFO van Accon avm Guus Delger is geschorst door de aandeelhoudersvergadering. Hij zou verantwoordelijk zijn voor onregelmatigheden op de balans. Met name de post onderhanden werk zou rammelen.

De mededeling kwam van Riet Nelisse van de Stichting Accon avm, de aandeelhouder van het accountantskantoor. Ze is overtuigd dat er opzet in het spel is. “Deze fouten in de jaarrekening zijn er niet per ongeluk in gekomen”, zegt Nelisse in het FD. 

Ze voegde daaraan toe dat het “heel fijn zou zijn geweest” als accountant Mazars dit al eerder had ontdekt. Het conceptjaarverslag was af, de externe accountant had er naar gekeken, maar toch waren er nog vragen over verschillende balansposten.

“Maar het zit complex in elkaar en de bestuursvoorzitter was natuurlijk gepokt en gemazeld in het vak.” De voorzitter van de aandeelhoudersstichting gebruikt de term “malversaties”. Of de aandeelhouders stappen ondernemen tegen Delger en de accountant wilde Nelisse nog niet zeggen “Maar ik kan dat zeker niet uitsluiten”, zegt ze tegen het FD.

Delger is al in september vervangen door Theo de Vries, voormalig bestuursvoorzitter van Flynth. Delger bleef toen wel lid van het bestuur.  Zijn collega Monique van Lijssel is in augustus vertrokken uit de directie van Accon avm.

Nog altijd probeert Accon avm bij klanten te achterhalen hoe de vork precies in de steel zit met het onderhanden werk. Forensisch accountant Peter Schimmel voert het onderzoek uit.

Delger is sinds 2007 verbonden aan Accon avm, eerst als CFO. Sinds twee jaar is hij bestuursvoorzitter. Pas na aandringen van de externe accountant kwam de aap ut de mouw, schrijft het FD. Maar van zelfverrijking zou geen sprake zijn, de CEO zou de cijfers hebben willen opfleuren. 

De publicatie van het jaarverslag is uitgesteld. Huisbankier ING heeft Accon avm inmiddels onder bijzonder beheer geplaatst. Ook toezichthouder AFM is op de hoogte gebracht. Tegen Accountant.nl vertelde interim-voorzitter Theo de Vries dat Accon avm al enkele jaren verliesgevend is. Het kantoor gaat de broekriem aanhalen. 

Volgens het FD zucht Accon avm onder de jaarlijkse afschrijving van de goodwill van 6 miljoen euro, een gevolg van de vele fusies en overnames waarmee het kantoor groot is geworden. Voor de financiering is het kantoor aangewezen op de huisbankier, want er is geen partnerstructuur.

“Qua brutomarge doen we het slechter dan onze peers", aldus De Vries. "Om dat om te buigen zijn er eigenlijk maar twee smaken: de omzet omhoog en besparen op personeelskosten.”

“Mede door eenmalige kosten om in 2022 kostenbesparingen te kunnen realiseren zal Accon avm ook in 2021 verlies lijden.” Tientallen banen worden geschrapt, maar De Vries geeft aan dat de meeste daarvan al gerealiseerd zijn door natuurlijk verloop. Hij verwacht volgend jaar weer zwarte cijfers te schrijven.

Volgens het jaarverslag 2019 behaalde Accon avm een omzet van 71 miljoen uit de accountantspraktijk, op een totale omzet van ruim negentig miljoen euro. Daarmee groeide het bedrijf 0,7 procent. In 2019 trok Accon avm zich terug uit de oob-controlepraktijk.

Gerelateerde artikelen