Accon avm na boekenschandaal rijp voor overname
Dit meldt Het Financieele Dagblad op basis van de nog niet gepubliceerde jaarcijfers van Accon avm over boekjaar 2020, die de krant heeft ingezien. Het eigen vermogen is na correcties vrijwel volledig verdampt, omdat winst, omzet en verschillende balansposten jarenlang te rooskleurig zijn voorgesteld. De post ‘onderhanden werk’ die in de boeken staat voor 13 miljoen euro, blijkt in werkelijkheid 3,5 miljoen te bedragen, aldus FD.
Het FD schrijft dat het eigen vermogen van circa 25 miljoen euro vrijwel geheel verdampt is na correcties. Het eigen vermogen is in werkelijkheid 5 miljoen.
Waar in voorgaande jaren winst werd genoteerd, leed Accon avm in werkelijkheid verlies. Ook in 2021 leed het kantoor verlies, onder andere door reorganisatiekosten. In de uitgestelde jaarrekening van 2020 staat volgens het FD dat Accon avm een verlies boekte van 6,6 miljoen euro. Over 2019 komt het verlies na correctie uit op 6,4 miljoen euro.
Daarnaast drukt er nog een belastingschuld van ongeveer 17 miljoen euro op Accon avm. Dat betreft een betaling die wegens de coronacrisis werd uitgesteld.
Er vindt nog een forensisch onderzoek plaats naar de boekhoudaffaire. FD meldt dat de controlerend accountant tot en met 2015 terug moest zoeken in de boeken, volgens de krant een teken dat er al jarenlang gerommeld wordt in de boeken.
Interim-bestuurder Theo de Vries heeft alle medewerkers donderdag laten weten dat hij in vergevorderde gesprekken is over aansluiting bij een ander accountantskantoor. Zowel Flynth als Accon avm wil dat echter niet bevestigen.
Accon is naar omzet het tiende accountantskantoor van Nederland en telt ruim achthonderd medewerkers. De firma meldde vorige maand "forse correcties" in de boeken te moeten doen vanwege mogelijke boekhoudfraude.
Het FD wijst ook kop het accountantskantoor Mazars, dat al voor de vijfde keer de boeken van Accon avm controleerde. “En dus akkoord ging met de gemanipuleerde cijfers”, aldus de krant.