‘Accon avm kan in 2022 weer winstgevend zijn’

Accon avm kan de winstgevendheid al volgend jaar herstellen door drie ingrepen in de bedrijfsvoering . Als het eigen vermogen niet zo laag was geweest, had het accountantskantoor zelfstandig kunnen blijven

Dat zegt interim-bestuursvoorzitter Theo de Vries in een interview op Accountant.nl. Onlangs werd bekend dat Accon avm, het tiende accountantskantoor van Nederland, in financiële problemen zit na jarenlange manipulatie van de boeken. De aanvankelijk gerapporteerde winsten van de laatste twee jaren blijken verliezen te zijn van ruim 12 miljoen euro. Het eigen vermogen halveerde tot 5,2 miljoen euro.

"We hebben ingegrepen in de bedrijfsvoering. De aansturing hebben we veranderd, met name de verantwoordelijkstelling. Er is nu per kantoor één leidinggevende benoemd. Verder hebben we verantwoording voor de uren voor klanten veranderd, dat heeft te maken met de manier waarop wij onze werkzaamheden vastleggen."

Daarnaast voert Accon avm een reorganisatie door om op de kosten te besparen, aldus De Vries. "Dit betreft enkele tientallen arbeidsplaatsen. Deze drie maatregelen leiden ertoe dat we in 2022 alweer winstgevend kunnen worden."

"De belastingschuld van 17 miljoen euro is ontstaan in 2020, een gevolg van de coronacrisis, is op zich goed betaalbaar, want we maken gebruik van de bestaande betalingsregeling. Vanaf oktober volgend jaar kunnen we die in kleine stukjes aflossen."

Toch is de afweging gemaakt om aan te sturen op een overname, aldus De Vries. "De daling van het eigen vermogen maakt ons erg kwetsbaar." Het eigen vermogen van Accon avm halveerde in 2020, van bijna 12 miljoen euro tot 5,2 miljoen euro; 7,1 procent van het balanstotaal. “De omzet is goed, die komt in 2021 iets hoger uit dan in 2020. Die blijft ook gewoon doorlopen, want onze klanten blijven vertrouwen in ons houden.” 

“Maar we moeten doen wat goed is voor dit bedrijf. We hebben er baat bij om een sterke partner te zoeken, dat is verstandiger dan standalone door te gaan. Ook al zou dat wat betreft de omzet en winstgevendheid wel kunnen.”

Gerelateerde artikelen