Accon avm: Fiscale eindejaarstips voor ondernemers

Ondernemers met verschillende bv’s doen er verstandig aan om de fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting kritisch te bekijken. Het verbreken van de fiscale eenheid op 31 december 2016 leidt ertoe dat de bedrijven weer zelfstandig belastingplichtig worden. Hiermee kan geprofiteerd worden van de lage tariefopstap van 20 procent bij winsten tot 200.000 euro. Bij drie bv’s met een zelfstandig belastbare winst tot 200.000 euro levert het een belastingbesparing van 20.000 euro per jaar op.

Dit is een van de fiscale eindejaarstips voor ondernemers, opgesteld door advies- en accountantsorganisatie Accon avm.

Optimaliseren kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Door nog dit jaar te investeren in bedrijfsmiddelen, kunnen ondernemers optimaal gebruik maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Om gebruik te maken van de regeling, moet het bedrag aan investeringen minimaal 2.300 euro zijn (max. 311.242 euro). Blijft het bedrag van de investeringen onder deze drempel, dan is het verstandig om bedrijfsaankopen nog dit jaar te doen. De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek neemt af naarmate het totale investeringsbedrag groter wordt. Bij een bedrag van 56.024 euro aan investeringen is de aftrek maximaal, namelijk 15.687 euro.

Voorkom schuld aan bv

Wanneer er geld is opgenomen vanuit de bv, zonder de intentie om dit terug te betalen, moet dit gezien worden als een dividenduitkering. Door dit nog voor het einde van het jaar te formaliseren, wordt een schuld aan de eigen bv voorkomen. Wanneer er sprake is van een lening, omdat er wel de intentie is om terug te betalen, moet dit worden aangemerkt als een zakelijke lening. De Belastingdienst vereist onder andere een zakelijk rentepercentage, aflossingsschema en zekerheden. Dit is het beste vast te leggen middels een lenings- of rekening-courantovereenkomst. Wanneer er al een aantal jaar sprake is van een oplopende rekening-courant, is het verstandig om deze op te knippen in verschillende leningen. De meest recente gelden kunnen gezien worden als een ‘nieuwe’ lening, waardoor gezien de huidige lage rentestand, een lager rentepercentage gehanteerd wordt.

Dit is slechts een greep uit alle eindejaarstips voor ondernemers. Bekijk alles via: https://acconavm.nl/kennis/dossier/eindejaarstips-2016/

Gerelateerde artikelen