Accenture openbaart prototype van veranderbaar blockchain-systeem

Een van de veelgeprezen voordelen van blockchain was nu net de betrouwbaarheid: niemand kon records wijzigen of verwijderen.

Maar Accenture heeft dat probleempje opgelost. Zogenaamd vanwege aspecten als ‘the right to be forgotten,’ menselijke fouten die hersteld moeten kunnen worden en het herstellen van illegale acties.

Accenture blijkt samen met een Dr. Giuseppe Ateniese in zowel de VS als de EU patent aangevraagd te hebben op het nieuwe systeem, ‘the editable blockchain’. Met deze techniek, aldus Accenture,  wordt blockchain nóg aantrekkelijker voor de financiële sector.

De verandertfunctie is bedoeld voor de zogenaamde  “permissioned” blockchain systemen,  die door een daartoe aangewezen administrator worden beheerd, conform de betreffende wetgeving. Uitdrukkelijk dus niet voor de “permissionless” systemen, zoals die bitcoin-transacties ondersteunen. Daar is géén centrale administrator, en dus ook niet de mogelijkheid om de inhoud te veranderen.

 

“Nieuwe toepassingen buiten de cryptovalutasfeer vereisen de mogelijkheid om dingen te verwijderen, als de wet daartoe verplicht. En hoe meer blockchain gebruikt wordt, des te vaker zullen vergissingen en misbruik herstel en terugdraaimogelijkheden noodzakelijk maken, zegt  Richard Lumb, group chief executive  Financial Services bij Accenture.

Luis-in-de-BigFour-pels Richard Murphy vreest dat met deze optie de blockchain technologie ook gebruikt zal kunnen worden door fiscalisten met snode plannen…

 

Gerelateerde artikelen