Accell Group verduidelijkt passage jaarverslag over bankconvenanten

Accell Group constateert dat er naar aanleiding van recente publicaties in het Financieele Dagblad en de Telegraaf mogelijk onduidelijkheid bestaat over een passage in de toelichting op de jaarrekening 2017 omtrent één van de bankconvenanten van Accell Group: de ’term loan leverage ratio’.

Accell en KPMG spelen een 'koersgevoelig spelletje met jaarrekeningen', meldde het Financieele Dagblad vorige week, door te goochelen met twee versies van de jaarrekening van 2017. 

Het is zelfs maar de vraag of de vaststelling ervan wel een rechtsgeldig besluit is geweest. Dat stelde beleggersvereniging VEB. De beleggersclub kondigde tevens aan om Accell en KPMG schriftelijk om opheldering te vragen.

De kwestie draait om de definitie van leningsvoorwaarden van Accell. In het oorspronkelijke jaarverslag en in dat van 2016 spreekt de fietsenfabrikant van een nettoschuld van 177 miljoen euro. Maar in de enkele weken later stilletjes gecorrigeerde versie gaat het opeens om bankleningen van slechts 100 miljoen euro.

De fietsenfabrikant komt nu met een toelichting: De ‘term loan leverage ratio’ wordt elk kwartaal bepaald door de bankleningen (‘term loan’) te delen door de (genormaliseerde) EBITDA. Deze ratio mag sinds de herfinanciering van maart 2017 maximaal 2,5 bedragen. Accell Group heeft steeds aan dit bankconvenant voldaan, meldt het bedrijf in een persbericht. Per eind 2017 was de ‘term loan leverage ratio’ 1,7 en ultimo tweede kwartaal 2018 bedroeg deze 1,8.
 
In een persbericht van 10 maart 2017 hebben wij de markt geïnformeerd over de herfinanciering en de bankconvenanten: “Accell Group heeft overeenstemming bereikt met een syndicaat van 6 (internationale) banken over een vernieuwde groepsfaciliteit ter vervanging / verlenging van de bestaande faciliteit. De nieuwe financiering van in totaal € 375 miljoen euro (met de optie voor een additionele 150 miljoen euro voor toekomstige acquisities) biedt meer flexibiliteit tegen betere condities en heeft een looptijd van maximaal 5 jaar met een mogelijke verlenging van 2 jaar. De financiering bestaat uit een lange lening (term loan) en een werkkapitaalfinanciering (revolving credit facility), waarvan een deel is ingericht als seizoensfaciliteit. De convenanten zijn gebaseerd op resultaten (term loan/EBITDA), werkkapitaal (borrowing reference) en solvabiliteit. (…)”
 
Op 13 maart 2018 heeft Accell Group de jaarrekening 2017 gepubliceerd op haar website. In een passage in paragraaf 16 ‘Rentedragende leningen’ van hoofdstuk 5.7 ‘Toelichtingen’ van de jaarrekening stond de omschrijving van de hierboven genoemde bankconvenant verkeerd weergegeven. Wij hebben dit op 28 maart 2018 aangepast. 

Gerelateerde artikelen