‘ABP betaalt AOW-partnertoeslag alsnog uit’

Het ABP-bestuur heeft besloten om de AOW-partnertoeslag alsnog uit te betalen. Daarmee komt het pensioenfonds voor ambtenaren terug op het eerdere voornemen om de pensioenaanvulling niet voort te zetten, zo meldt de FNV op haar website.

Vorige maand meldde het ABP aan zo’n 20.000 gepensioneerden dat hun aanvulling per direct kwam te vervallen, omdat de herleving van de partnertoeslag is afgeschaft. ‘In besprekingen in de Pensioenkamer, het cao-overleg over de ABP-regeling, wilden de werkgevers niet meewerken aan een oplossing. Na een juridische heroverweging op basis van aanvullende juridische adviezen kwam het bestuur echter terug op die beslissing,’ aldus de FNV.

De AOW-partnertoeslag betreft een groep mensen geboren vóór 1 januari 1950, van wie de partner de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt. Als de partner geen of een heel klein inkomen heeft, ontvangt de AOW-gerechtigde een zogenoemde partnertoeslag van de SVB. Bij een hoger inkomen van de partner wordt deze partnertoeslag gekort of niet uitbetaald. Bij gehele of gedeeltelijke korting van de AOW-partnertoeslag is er op basis van het Pensioenreglement ABP recht op een aanvulling op het pensioen over de pensioenjaren vóór 1986.

Het ABP zegt zelf trouwens nu nog geen uitspraken te kunnen doen over de AOW-partnertoeslag. Wij kunnen hierover op dit moment geen uitspraken doen. ‘Dat heeft te maken met zorgvuldigheid: de informatieronde aan de Pensioenkamer, de sociale partners, loopt nog. Wij verwachten begin volgende week ons besluit bekend te maken,’  zo meldde het pensioenfonds afgelopen vrijdag.

Gerelateerde artikelen