ABN AMRO: Omzet accountants groeit 4,5 procent in 2017

De groei van de Nederlandse economie zorgt ervoor dat de vraag naar zakelijke diensten toeneemt. Ook accountantskantoren laten weer een gezonde groei zien. ABN AMRO verwacht voor accountants een omzetgroei van 4,5 procent in 2017 en 3,5 procent in 2018. Dit meldt de bank in de vandaag gepubliceerde sectorprognoses over de zakelijke dienstverlening.

De economische groei zorgt voor een steeds grotere behoefte aan zakelijke diensten. In de afgelopen jaren was dit de sterkst groeiende sector in de Nederlandse economie. De uitzendbranche profiteert het meest van het economische herstel, wat zorgt voor een toenemende vraag naar (flexibel) personeel. Wel benadrukt ABN AMRO dat deze sector wordt  geconfronteerd met structurele uitdagingen. Zo daalt door automatisering het aantal arbeidsplaatsen voor lager opgeleiden. Juist dat zijn banen waarop de meeste uitzendbureaus zich richten. Daarnaast daalt in de flexibele schil van werkgevers het aandeel uitzendkrachten ten gunste van tijdelijke arbeidscontracten en ZZP'ers. Hierdoor zijn uitzendbureaus genoodzaakt ook andere diensten zoals 'contracting' aan te bieden. Toch verwacht ABN AMRO dat de uitzendbranche ook in de komende jaren sterk zal groeien, met een toename van de omzet van 6,5 procent in 2017 en 5,5 procent in 2018.

Na vijf jaar van dalende omzetten laten de accountants weer een gezonde groei zien. ABN AMRO verwacht een omzetgroei van 4,5 procent in 2017 en 3,5 procent in 2018. Ook organisatieadviesbureaus presteren goed doordat de vraag naar adviesdiensten toeneemt. Deze sector zal in 2017 waarschijnlijk met 4 procent groeien en in 2018 met 3,5 procent. De schoonmaaksector zit eveneens de lift. De vooruitzichten in 2017 (+4,5 procent) en 2018 (+ 4 procent) zijn positief. De advocatuur blijft ten opzichte van de andere sectoren iets achter, met 2,5 procent omzetgroei in 2017 en 2 procent in 2018. De enige branche die niet profiteert van de economische groei is de beveiligingssector. Ook in het komende kwartaal is het sentiment niet positief en lijkt de sector de stagnerende omzetten niet te doorbreken. De omzet zal volgens ABN AMRO in 2017 met 0,5 procent groeien en in 2018 is waarschijnlijk geen sprake van omzetgroei.

De zakelijke dienstverlening heeft de wind in de zeilen, maar staat wel voor nieuwe uitdagingen. "De zakelijke dienstverlening profiteert van de economische groei en laat een sterke groei zien. Dat neemt niet weg dat de focus van deze sector op een aantal structurele veranderingen niet mag verslappen", benadrukt Kasper Buiting, Sector Econoom Zakelijke Dienstverlening van ABN AMRO. "Zo zullen maatschappelijke en technologische ontwikkelingen in de komende jaren gevolgen hebben en krijgen verschillende sectoren te maken met disruptieve ontwikkelingen, zoals standaardisering, automatisering en digitalisering. Dit betekent dat bedrijven hun verdienmodel moeten aanpassen om ook in de komende jaren toegevoegde waarde te kunnen bieden aan hun klanten."

Gerelateerde artikelen