ABN AMRO houdt rekening met miljoenenboete

ABN AMRO moet van De Nederlandsche Bank al zijn particuliere klanten in Nederland gaan doorlichten. In verband met een verbeterplan is een voorziening genomen van 114 miljoen euro. Omdat de kwestie door DNB zelf is aangekaart bij de bank, zou het kunnen dat er nog een boete volgt. 

De markt heeft negatief gerageerd op het nieuws dat ABN AMRO een boete dreigt op te lopen omdat de klantendossiers niet op orde zijn. Het aandeel ABN AMRO noteerde vanochtend op de beurs in Amsterdamna ongeveer een uur handelen 2,7 procent lager op 16,12 euro. Daarmee was de bank de grootste daler in de AEX-index.

Analisten van KBC Securities hebben hun advies voor het aandeel ABN AMRO verlaagd van accumulate naar sell. Het koersdoel gaat van 27 naar 16 euro. De dreigende boete is slechts een van de redenen waarom KBC het koersdoel heeft verlaagd. KBC wijst op meer kwesties bij het financiële concern. Zo maken de analisten op uit het kwartaalbericht dat de bank rekening houdt met een aanhoudend ongunstig renteklimaat. Dit zou de resultaten in de toekomst onder druk kunnen zetten. Verder vinden de marktvorsers het interimdividend tegenvallen. Het interimdividend werd vastgesteld op 0,60 euro per aandeel, waar KBC op 0,65 euro per aandeel had gerekend. De kwartaalwinst was wel beter dan verwacht.

ING heeft een neutraal oordeel over al het nieuws van ABN AMRO. De analisten noemen eveneens de tegenwind van de lage rente, maar wijzen tegelijk op een goede kostenbeheersing en veel sterker dan verwachte onderliggende operationele prestaties. ING handhaaft zijn hold-advies, met een koersdoel van 26,50 euro. Ook Goldman Sachs houdt het advies op neutral. Analisten van de Amerikaanse bank spreken over de gehele linie van een goed kwartaal.