ABN AMRO: crypto’s brengen juist voorspoed 

Gisteren waarschuwde de Britse centrale bank nog dat cryptovaluta de volgende crisis inluiden. Vandaag denkt ABN AMRO het omgekeerde. Deze bank denkt dat digitale munten kunnen leiden tot een groter welvaartsniveau. Mits ze gereguleerd zijn.

Volgens ABN AMRO kunnen cryptomunten met name in ontwikkelingslanden zorgen voor een verbetering van de productiviteit en hogere economische groei omdat de financiële industrie efficiënter wordt.

Hiermee ventileert de bank een heel ander geluid dat de Britse centrale bank. Die waarschuwde gisteren dat cryptomunten de basis leggen voor een nieuwe financiële crisis.

De bank wijst erop dat veel centrale banken de mogelijkheid onderzoeken van een eigen digitale munt, oftewel ‘central bank digital currency’ (CBDC). Een andere nieuwe vorm van digitaal geld zijn stablecoins, crypto's die gekoppeld zijn aan een vaste wisselkoers.

Wanneer gereguleerde stablecoins of CBDC’s eenmaal een betrouwbaar betaalsysteem weten te vormen, kunnen ze gebruikers toegang bieden tot bankdiensten en -producten, aldus de bank.

ABN AMRO zegt dat de blockchain-technologie waarop digitale munten draaien kan leiden tot meer economische waarde omdat informatieverstrekking efficiënter verloopt. Bepaalde diensten van intermediairs zijn niet meer nodig. Ook kunnen door die technologie grondstoffen, consumentengoederen, financiële instrumenten of juridische zaken in kleinere delen worden opgesplitst. Hierdoor wordt het volgens de bank makkelijker om financiering op te halen of erin te handelen.

 

Gerelateerde artikelen