ABAB boekt flinke omzetgroei in adviesmarkt
De omzet van ABAB Accountants en Adviseurs steeg in 2018 tot 59,9 miljoen euro.
Lees ook: Doorbraak in onderzoek naar groei adviesomzet
Dit is een stijging van drie procent ten opzichte van 2017. De omzetgroei is volledig autonoom gerealiseerd. De adviespraktijk heeft over de hele linie een forse groei (+13%) doorgemaakt, wat de krimp in de samenstelpraktijk (-2%) ruimschoots heeft gecompenseerd.
Deze krimp wordt mede veroorzaakt door de krapte op de arbeidsmarkt. De breedte van de dienstverlening leidt tot toename van klanten in de midden- en grootzakelijke markt. Dit resulteerde ook binnen de Audit en Assurance-praktijk in omzetgroei (+10%).
Focus 2019 op groei adviespraktijk
ABAB constateert al jaren dat de adviesbehoefte van klanten toeneemt en de administratieve omzet onder druk staat. Daarom ligt de focus in 2019 met name op de adviesbehoeftige klant en het versterken van de adviespraktijk. Zo verwacht ABAB in 2019 wederom een omzetstijging te realiseren. De arbeidsmarkt is hierbij de meest beperkende factor.
Zichtbaarheid als aantrekkelijke werkgever
Het realiseren van de gewenste uitbreiding van het aantal medewerkers heeft de hoogste prioriteit. Hans Scholten RA, Lid Hoofddirectie: “We zijn van nature een bescheiden organisatie, maar investeren nu veel in het zichtbaar maken van hoe het is om bij ABAB te werken. Onze medewerkers zijn trots op onze klanten en wat zij voor hen betekenen. Ze zijn enthousiast dat we dit werkplezier steeds meer zichtbaar maken.”
Daarnaast investeert ABAB met verschillende programma’s volop in de kennis- en competentieontwikkeling van medewerkers. Uit het onderzoek ‘werkplezier in accountancy’ dat ABAB liet uitvoeren, bleek dat accountants ontwikkelmogelijkheden erg belangrijk vinden als zij op zoek gaan naar een werkgever.
Klant en maatschappij centraal
Ook zet ABAB de klantbehoeften nog meer centraal en richt met dat doel haar systemen opnieuw in. Ook hecht het bedrijf veel waarde aan duurzaamheid en zijn zij zich bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen deelt ABAB op grote schaal kennis met de maatschappij, steunt het jaarlijks meerdere goede doelen en streeft ABAB naar volledig CO2-neutraal ondernemen sinds haar CO2-footprint in 2018 in kaart is gebracht. Dit laatste gebeurt op twee manieren: het energieverbruik wordt zoveel mogelijk beperkt en het restant wordt gecompenseerd door te investeren in CO2-compensatieprojecten.
‘Publiek Belang’-compliant
ABAB heeft tussen 2016 en 2018 de 53 maatregelen ingevoerd die opgenomen zijn in het rapport ‘In het Publiek Belang, het kan echt beter!’ Het doel van dit rapport is een verbeterde controlepraktijk voor accountantsorganisaties met een controlevergunning (niet-oob). ABAB geeft dagelijks invulling aan haar functie in het maatschappelijk verkeer conform deze maatregelen en is daarmee ‘Publiek Belang’-compliant.