Aantal zzp’ers bijna verdubbeld in tien jaar tijd

De jongeren en de ouderen kozen voor het zelfstandig ondernemerschap.

Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp) is de afgelopen tien jaar met 85 procent toegenomen. Waren er in 2014 zo'n 875.000 zzp'ers, tegenwoordig zijn dat er 1,6 miljoen. Dit meldt de Kamer van Koophandel (KVK). 

Vooral het aantal vrouwelijke zzp'ers groeide, met 101 procent tegenover 77 procent groei bij de mannen, die wel 61 procent van het totaal uitmaken. De sterkste groei doet zich voor in de jongste leeftijdsgroepen (werkenden tot 24 jaar) en bij de 65-plussers. Vooral veel 70-plussers gaan als zzp’er de arbeidsmarkt op.

De meeste zzp'ers zijn werkzaam in de zakelijke diensten (440.000), gevolgd door de bouw met 218.000 en de gezondheidszorg met zo'n 203.000. Het aantal vrouwelijk zzp'ers steeg het sterkst in de gezondheidszorg, van een kleine 65.000 in 2014 naar ruim 150.000 in 2024. In de zakelijke dienstverlening steeg hun aandeel met ruim 83.000. 

"We denken vaak dat vrouwelijke zzp'ers alleen werken in persoonlijke dienstverlening en in de gezondheidszorg en welzijnsbranches, maar het grootste deel werkt nog steeds in de zakelijke dienstverlening. Bijvoorbeeld als zelfstandig advocaat of communicatieadviseur", zegt ondernemer en bijzonder hoogleraar Josette Dijkhuizen van Tilburg University.

De KVK vermoedt dat de stijging van het aantal jonge ondernemers waarschijnlijk te relateren is aan veel aandacht voor zelfstandig ondernemerschap binnen het onderwijs, de digivaardigheid van deze generatie, lage drempels bij veel digitale activiteiten zoals vloggen en bloggen, en voorbeeldiconen op sociale media. Ze werken vooral in de detailhandel, horeca en in iets mindere mate in logistiek. Onder deze laatste vallen onder andere de koeriersdiensten.

De groei bij de groep ouderen zit vooral in de financiële dienstverlening en, in iets mindere mate, bij de groothandel. De KVK gaat ervan uit dat 65-plussers noodgedwongen blijven werken om onvoldoende pensioen en/of omdat ze graag actief blijven. (ANP)

Lees hier welke regels voor zzp'ers op komst zijn