Aantal miljonairs in Nederland licht gestegen
115.000 particuliere huishoudens in Nederland hebben een vermogen van 1 miljoen euro of meer. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat op verzoek van Van Lanschot is uitgevoerd. Het onderzoek is gebaseerd op de meest recente vermogensgegevens (2017).
Een miljonair is in dit CBS-onderzoek een particulier huishouden met een vermogen van minstens 1 miljoen euro. De waarde van het eigen huis en de hypotheek daarop zijn hierin niet meegerekend. Kenmerken van miljonairs zijn gebaseerd op de hoofdkostwinner van het huishouden, tenzij anders vermeld.
De resultaten samengevat
– De gemiddelde leeftijd van de miljonair is 59,5 jaar.
– Een op de vijf werkzame miljonairs werkt in de agrarische sector.
– Twee derde van de miljonairs belegt.
– In de provincie Zeeland en in de gemeente Laren wonen relatief de meeste miljonairs.
De miljonair: man, getrouwd, 50+ en hoogopgeleid
Acht op de tien miljonair zijn man. Miljonairs zijn minder vaak gescheiden dan niet-miljonairs. Slechts 17 procent van de miljonairs is alleenstaand, 70 procent van de miljonairs is getrouwd of heeft een geregistreerd partnerschap. De gemiddelde leeftijd van de miljonair is 59,5 jaar. Ruim driekwart van de miljonairs is 50 jaar of ouder. Iets minder dan 5 procent van de miljonairs is jonger dan 40 jaar, evenveel als vorig jaar. Ze zijn hoger opgeleid dan niet-miljonairs, bijna de helft heeft een HBO- of universitaire opleiding.
Ondernemen betaalt zich uit
Miljonairs hebben gemiddeld ruim 3 miljoen euro aan vermogen, niet-miljonairs hebben een vermogen van 55.000 euro. Het vermogen van miljonairs is hiermee 55 keer zo hoog als dat van niet-miljonairs. Bijna de helft van de miljonairs betrekt zijn voornaamste inkomen uit een eigen onderneming en de meeste werkzame miljonairs zijn als directeur-grootaandeelhouder of zelfstandig ondernemer actief, namelijk bijna 80 procent.
Een op de vijf werkzame miljonairs is werkzaam in de agrarisch sector (landbouw, bosbouw, visserij). Miljonairs werken ook in financiële dienstverlening, vaak in of via een financiële holding (16 procent), specialistische zakelijke dienstverlening zoals advocatuur of organisatieadvies (14 procent), handel (13 procent) en in de zorg – bijvoorbeeld medische specialisaties of tandheelkunde (7 procent).
Twee derde van de miljonairs belegt
Twee derde van de miljonairs bezit effecten (aandelen en/of obligaties) met een gemiddelde waarde van ruim 900.000 euro. Naarmate de vermogensklasse hoger is, neemt het gemiddelde bedrag aan effecten van degenen die dit vermogensbestanddeel hebben, toe van bijna 450.000 euro in de vermogensklasse van 1 tot 2 miljoen euro tot ruim 6 miljoen euro aan effecten in de vermogensklasse van 10 miljoen euro of meer.
Geld maakt gelukkig
Personen van 18 jaar of ouder uit miljonairshuishoudens zijn meer in de politiek geïnteresseerd en gaan vaker stemmen bij verkiezingen. Zij hebben met name meer vertrouwen in de Tweede Kamer, grote bedrijven en kerken dan niet-miljonairs. Miljonairs voelen zich gezonder, hebben minder vaak overgewicht en sporten vaker wekelijks. Onder miljonairs vinden we minder rokers, 14 procent vergeleken met 25 procent van de niet-miljonairs. Miljonairs drinken iets vaker alcohol: 90 procent tegenover 82 procent van de niet-miljonairs. Miljonairs vinden zichzelf iets gelukkiger dan niet-miljonairs: 94 procent vindt zich gelukkig, minder dan 1 procent is ongelukkig. Ze geven hun leven gemiddeld een 8,1, niet-miljonairs geven een 7,7.