4 fiscale stappen bij faillisement

Accountant bij faillisement

Het aantal faillissementen in Nederland is in april toegenomen, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In die maand werden twintig bedrijven meer failliet verklaard dan in maart, wat neerkomt op een stijging van 6 procent. Deze trend van toenemende faillissementen houdt al bijna twee jaar aan. CBS meldt dat In de eerste vier maanden van 2024 zijn ongeveer 47 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het ANP.

  • Aantal faillissementen stijgt met 6% in april 2024.
  • Handel en vervoer & opslag zwaar getroffen.
  • Historisch gezien blijft het aantal faillissementen toenemen sinds mei 2022

In april werden in totaal 402 bedrijven en instellingen, inclusief eenmanszaken, failliet verklaard. De handel had het grootste aantal faillissementen, namelijk 72. Dit is 24 procent meer dan in maart. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag. Ook in de bouwnijverheid en industrie nam het aantal faillissementen toe in de afgelopen maand. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.


Historisch perspectief

Het aantal faillissementen in Nederland heeft een bewogen geschiedenis. In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen met 911. Daarna daalde het aantal tot en met augustus 2017. De trend bleef redelijk vlak tot medio 2020, waarna het aantal faillissementen verder afnam. In augustus 2021 bereikte het een laagterecord van 109. Sinds mei 2022 is het aantal faillissementen echter onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Fiscale afhandeling

Bedrijven die failliet gaan, kunnen enkele fiscale maatregelen nemen:

  1. Verliesverrekening: Een failliet bedrijf kan verliezen uit voorgaande jaren verrekenen met de winst van het huidige jaar. Dit kan leiden tot een vermindering van de verschuldigde vennootschapsbelasting.
  2. Aftrek van faillissementskosten: Kosten die direct verband houden met het faillissement, zoals juridische kosten en curatorshonoraria, kunnen in mindering worden gebracht op de belastbare winst.
  3. BTW-teruggave: Als het failliete bedrijf nog BTW tegoed heeft, kan het dit terugvragen bij de Belastingdienst.
  4. Invorderingsfaciliteiten: De Belastingdienst kan flexibeler zijn bij het treffen van betalingsregelingen voor openstaande belastingschulden van een failliet bedrijf.
Gerelateerde artikelen