‘Aantal faillissementen in 2016 terug op niveau van voor de crisis’
Vorig jaar zijn in Nederland 6.303 bedrijven failliet gegaan, een daling van 22% ten opzichte van 2014. In 2015 gingen 1.756 bedrijven minder failliet dan een jaar eerder. De meeste faillissementen vonden plaats in de groot- en detailhandel en naar omvang werden de (afval)watersector en de horeca het hardst getroffen. In de provincie Zuid-Holland kwamen de meeste faillissementen voor.
“De afname van het aantal faillissementen was al zichtbaar in de eerste helft van vorig jaar en de cijfers van de tweede helft bevestigen dat beeld”, zegt Frans van den Heuvel van Graydon. “Ook de voorgaande jaren zagen we een terugloop van het aantal faillissementen. In 2014 noteerden we een afname van 20 procent. Die trend heeft vorig jaar zich nog iets sterker afgetekend.”
Groot- en detailhandel koploper in aantal faillissementen
De groot- en detailhandel heeft te maken met het grootste aantal faillissementen, in deze sector gingen 1.356 bedrijven failliet op een totaal van 255.712 bedrijven. Financiële instellingen en de bouw vullen de top drie aan als het gaat om het aantal faillissementen. Wel ziet Graydon ten opzichte van het vorig jaar in al deze sectoren een afname van het aantal faillissementen.
Industrie klimt op uit diep dal
De industrie behoort weliswaar nog steeds tot de top 4 van sectoren die het zwaarst door faillissementen worden getroffen. Maar ten opzichte van een jaar eerder daalde de faillissementsratio bijna de helft. Er gingen in de industriesector dan ook 29 procent minder bedrijven failliet.
Meer faillissementen in Cultuur, Sport en Recreatie
In tegenstelling tot alle andere sectoren is in de sector Cultuur, Sport en Recreatie een toename van het aantal faillissementen te zien. In deze sector gingen 133 bedrijven, 25% meer dan het jaar ervoor, failliet. Het onderwijs, de dienstverlening, de transport en logistieksector en de industrie zagen het aantal faillissementen het hardst dalen.
Regionale analyse
In de provincie Zuid-Holland gingen de meeste bedrijven (1262) failliet gingen. In elke provincie is een afname van het aantal faillissementen te zien. In de provincies Friesland (36%), Groningen (36%) en Overijssel (35%) vond de grootste daling plaats. In de provincie Utrecht nam het aantal faillissementen het minste af (6%). De provincie Flevoland is in 2015 naar omvang het zwaarst getroffen wordt door faillissementen, daar gingen 0,30 procent van de bedrijven failliet. Overijssel en Drenthe volgden op de voet.
Prognose 2016
De verwachting is, gestaafd door de dalende trend en de positieve vooruitzichten van het CPB wat betreft de belangrijkste macro-economische indicatoren, dat het aantal faillissementen over 2016 verder daalt onder de 6.000. Daarmee komt Graydon uit in de buurt van het aantal faillissementen in 2008 (4.904 faillissementen). Dit aantal zal iets hoger kunnen uitvallen door de ingevoerde versoepeling in het ontslagrecht, waarbij na faillissement niet meer de werkgever maar het UWV de loonkosten gedurende een periode zal doorbetalen.