Aantal faillissementen afgenomen in juli
Vorige maand zijn er 27 bedrijven minder failliet verklaard dan in juni. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het aantal faillissementen, exclusief eenmanszaken, fluctueert aanzienlijk: dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. In mei 2013 piekte het aantal faillissementen met 816. Vervolgens is sprake van een dalende trend tot oktober 2018. Sindsdien is de trend redelijk vlak, aldus het statistiekbureau. In juli werd met 204 het laagste aantal faillissementen gemeten na april 2000.
Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen. Dat is ook een van de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden de meeste faillissementen uitgesproken in de horeca.
Uit de gegevens van het CBS blijkt nadrukkelijk dat de coronacrisis nog niet zorgt voor een faillissementspiek. Dat hangt mogelijk samen met het feit dat veel ondernemingen de crisisperiode tot nu toe met financiële steun doorstaan.
Winst zakenbank NIBC vrijwel geheel verdampt door corona
Zakenbank NIBC heeft in de eerste helft van het jaar een fiks lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Dat komt voor een groot deel doordat de bank meer afschrijvingen deed voor kredietverliezen bij zakelijke klanten. In zijn halfjaarbericht wijst de financieel dienstverlener dan ook vooral naar de coronacrisis als oorzaak van de slechtere prestaties.
De nettowinst over de meetperiode bedroeg 3 miljoen euro, waarmee het nettoresultaat van 83 miljoen euro een jaar eerder vrijwel geheel is weggevaagd. De negatieve gevolgen van de crisis voor klanten van NIBC werden gedurende het eerste halfjaar "langzaam maar zeker duidelijk", stelt de bank.
Daar komt bij dat de pandemie allesbehalve voorbij is. Onzekerheid blijf aanhouden gezien de mogelijke tweede golf van de virusuitbraak, maar ook omdat overheidssteun voor bedrijven later dit jaar waarschijnlijk eindigt. Om die reden zette NIBC 84 miljoen euro apart voor kredietverliezen, waarvan 20 miljoen voor verwachte kredietverliezen in de komende periode.
Tegenover de gedaalde winstgevendheid staat wel een stevigere kapitaalbuffer. De zogeheten CET1-ratio nam toe tot 18,5 procent aan het einde van juni, tegenover 17,1 procent aan het einde van vorig jaar. NIBC wijst daarbij op doorgaande inspanningen om het risicoprofiel van zijn portefeuille aan te passen.