Aantal commissarissen bij familiebedrijven hard gestegen

Generatiewisselingen, duurzaamheid en concurrentie stimuleren de vraag naar toezicht.

Het percentage familiebedrijven met een Raad van Commissarissen of Raad van Advies (Raad) is fors toegenomen de afgelopent tien jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Nyenrode Business Universiteit, in samenwerking met accountants- en adviesorganisatie RSM en Van Lanschot Kempen.

De toename geldt voor alle bedrijfsgroottes. Van de familiebedrijven met meer dan 200 werknemers heeft bijna zestig nu een raad. In 2013 was dat 22 procent. Bij de familiebedrijven met 100 tot 199 werknemers heeft bijna de helft van de een Raad, bijna een verdubbeling sinds in 2013. 

Familiebedrijven die afzien van een toezichthoudende raad geven aan geen behoefte te hebben aan adviezen van externen en deinzen terug voor de hoge kosten van de raad.

“We zien een professionalisering bij familiebedrijven en dat zij steeds meer kiezen voor een raad”, aldus Roberto Flören, hoogleraar Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht bij Nyenrode Business Universiteit. “Generatiewisselingen, duurzaamheid en concurrentie spelen daarin in een belangrijke rol. Overigens gaat het niet alleen om een raad. Ook een eigendomsstrategie en een familiestatuut zijn van belang bij goed bestuur.” 

Bij bijna zestig procent van de familiebedrijven is het eigendom van de onderneming gecertificeerd en ondergebracht in een Stichting Administratiekantoor (STAK). Bij bedrijven met meer dan 100 werknemers ligt dit percentage zelfs op 75 procent.

tekst loop door onder het blok

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Het loont wel degelijk voor familiebedrijven om een Raad aan te stellen. RSM stelt dat een toezichthoudend orgaan zorgt voor een objectieve gesprekspartner die de directie scherp houdt. Directeuren uit het familiebedrijf (90%) geven aan dat een raad hun behoefte aan een objectieve gesprekspartner invult. 

Daarnaast vergroot een raad de geloofwaardigheid aan externen. Bijna zestig procent van de familiebedrijven geeft aan dit als waarde te erkennen. Verder behartigt een raad de belangen van aandeelhouders.

Lees ook:

Moore MKW benoemt driekoppige raad van commissarissen

Familiebedrijven financieel gezondst van allemaal

 

Gerelateerde artikelen