Aantal codes in aangifte personenbelasting blijft stijgen in België
Hierin vergelijkt Deloitte de Belgische belastingaangifte in de personenbelasting ten opzichte van 33 andere landen.
Aantal codes bepaalt moeilijkheidsgraad aangifte
De wereldwijde kampioen in het aantal codes is Ierland met ongeveer 1.300 in te vullen velden, gevolgd door België (885 codes), Luxemburg (839 codes) en Spanje (610 codes).
Het invullen van de aangifte blijft onvermijdelijk een tijdrovende bezigheid, niet in het minst omdat het formulier ieder jaar langer wordt. Dit jaar telt de Belgische aangifte 885 codes, wat opnieuw een forse stijging is. Vorig jaar groeide het aantal codes met 38 en dit jaar komen er nog eens 75 extra codes bij. Dit recordaantal is het gevolg van de regionalisering van de woonfiscaliteit, de (ondertussen afgeschafte) speculatiebelasting, de toename van de belastingtarieven op roerende inkomsten en de kersverse regeling voor horecapersoneel & de personen in het SWT (vroeger brugpensioen). Opmerkelijk is de link tussen de moeilijkheidsgraad van de aangifte enerzijds en het aantal codes anderzijds.
Ter illustratie, Nederland verlaagde het aantal in te vullen velden drastisch van meer dan 200 codes naar slechts 50 codes. Vervolgens toont de studie aan dat Nederlanders het invullen van de aangifte eenvoudiger ervaren en hieraan ook minder tijd spenderen.
41% van de ondervraagde landen, waaronder België, besteden gemiddeld één tot twee uur aan deze ‘verplichte opdracht’. Koplopers hier zijn de belastingplichtigen in Oostenrijk, Rusland en Zuid-Korea, die meer dan vijf uur besteden aan het invullen van deze taak.
De elektronische aangifte wint aan populariteit
Meer en meer landen schakelen over van een papieren aangifte naar een elektronische. In 65% van de 34 onderzochte landen (inclusief België), bestaat de mogelijkheid om de aangifte elektronisch dan wel op papier in te dienen. Luxemburg is nog steeds het buitenbeentje waar een elektronische aangifte enkel mogelijk is indien men een specifiek en bovendien duur certificaat ‘LuxTrust’ aanvraagt.
Filling the gaps
Uit de studie blijkt dat steeds meer fiscale administraties de aangifte vooraf invullen. Dit jaar is dit al het geval in 74% van de onderzochte landen, terwijl vier jaar geleden slechts een derde van de landen de aangifte vooraf invulde. De gegevens die de meeste landen vooraf invullen betreffen de persoonlijke en salarisgegevens, de gegevens over onroerende goederen en de details van lokale bankrekeningen.
Inzake het vooraf invullen van specifieke gegevens op het elektronische aangifteformulier blijft België een van de koplopers. Alhoewel de gegevens omtrent onroerende inkomsten nog steeds niet vooraf ingevuld zijn, stelt Deloitte vast dat de belastingplichtige dit jaar een waarschuwing krijgt indien hij/zij vorig fiscaal jaar een bepaald veld heeft ingevuld.
De link tussen het rapporteren van passieve inkomsten en belastbaarheid aan de bron In België zijn de meeste dividenden en interesten onderhevig aan een bevrijdende bronbelasting van 30% waarna niets meer in de aangifte moet worden gerapporteerd. Door deze taak bij de banken te leggen, vermijdt België een nog complexer aangifteproces. In vele landen moet immers naast de bronheffing ook nog eens de dividenden, interesten en meerwaarden zelf expliciet worden opgenomen in de aangifte.
Wereldwijde fiscale transparantie wordt de norm
Omdat de fiscale situatie van een persoon steeds vaker de landsgrenzen overschrijdt, wisselt 97% van de ondervraagde landen reeds informatie uit met andere landen. België speelt hierin een voorbeeldrol aangezien dat land reeds meerdere jaren gegevens uitwisselt met het buitenland (o.a. met Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk). Zwitserland hinkte een lange tijd achterop, maar kondigde aan dat ze vanaf 2018 eveneens informatie zullen uitwisselen met de buitenlandse belastingadministraties.
Regelmatige fiscale controles
Fiscale audits worden willekeurig uitgevoerd in 73% van de ondervraagde landen. De voornaamste factoren die een fiscale audit uitlokken zijn het gebruik van belastingverminderingen, een vrijstelling vragen voor buitenlandse inkomsten en een grote belastingteruggave.
Over de studie
De vergelijkende studie van het aangifteproces in de personenbelasting werd voor het eerst uitgevoerd door Deloitte in België in april 2012 in 22 landen. In de tweede en derde editie werden belastingconsulenten in 34 landen ondervraagd over de gelijkenissen en verschillen in het aangifteproces.