Aantal bijstandsaanvragen door mkb-ondernemers blijft flink afnemen ‎

Het aantal bijstandsaanvragen door mkb-ondernemers blijft flink afnemen. Volgens het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) duidt dit erop dat het steeds beter gaat met het mkb en dat er komende maanden ook minder faillissementen te verwachten zijn.

In het eerste kwartaal zakte het aantal aanvragen met zo’n 30 procent op jaarbasis tot circa 1750, aldus het IMK. Het gaat om aanvragen van zelfstandige ondernemers die in nood verkeren en bij gemeenten een beroep doen op bijstandsverlening in de vorm van krediet of een uitkering. In de praktijk wordt ongeveer de helft van de aanvragen gehonoreerd.

Volgens het IMK vormen de cijfers een goede voorspeller voor de faillissementsrapportages van een half jaar later. Voor heel 2016 rekent de organisatie, die voor gemeenten de levensvatbaarheid van kleinere bedrijven onderzoekt, op ongeveer 7000 aanvragen, tegen 10.000 vorig jaar.

De eerste jaren na het begin van de crisis in 2008 verdrievoudigde het aantal bijstandsaanvragen door mkb’ers nog bijna. Maar sinds 2010 is sprake van een dalende trend. Vorig jaar dook het aantal aanvragen voor het eerst onder het niveau van voor de crisis.

Dat de dalende lijn in 2016 aanhoudt komt volgens IMK-directeur Han Dieperink niet alleen door het herstel van de economie, maar ook doordat ondernemers weer meer vertrouwen krijgen. Veel ondernemers die het moeilijk hebben wachten nu met het vragen om hulp, omdat ze denken dat de markt ook voor hun bedrijf binnenkort zal aantrekken.

 

Gerelateerde artikelen