Aanpassingen NBA-handreiking 1132 na consultatie

Op 24 maart 2015 is de consultatie van NBA-handreiking 1132 ‘Controle van (tussen)holdings met beperkte eigen activiteiten’ afgesloten. Er zijn vijf consultatiereacties ontvangen van accountantskantoren. Binnen de NBA zijn de consultatiereacties besproken en is op grond daarvan een aantal aanpassingen gemaakt in de handreiking. Het bestuur heeft de definitieve handreiking goedgekeurd.

Belangrijkste punten consultatiereacties:

• Niet alle situaties beschreven

De handreiking richt zich met name op situaties waarbij de holding weinig operationele activiteiten heeft. Andere situaties worden niet verder beschreven, gegeven de doelstelling van deze handreiking. De NBA inventariseert welke andere situaties het meest voorkomen (b.v. de controle van deelnemingen die volgens equity- of kostprijsmethode worden verwerkt) en gaat na of en hoe in deze situaties de Standaarden kunnen worden toegepast. Hierbij vindt ook internationale afstemming plaats.

• Titel en terminologie

De titel is aangepast in Controle van (tussen)holdings met beperkte eigen activiteiten. De term ‘brievenbusholding’ heeft voor veel mensen een negatieve lading en wordt daarom niet meer gebruikt in de handreiking.  De terminologie is verduidelijkt. Het onderscheid tussen (tussen)holdings met beperkte eigen activiteiten  en operationele holdings is verduidelijkt.

• Situatie één juridische entiteit

De handreiking gaat over (tussen)holdings met beperkte eigen activiteiten waarbij sprake is van meerdere juridische entiteiten. Er worden twee situaties beschreven in de handreiking. Daarnaast is er ook nog sprake van een derde situatie waarbij sprake is van één juridische entiteit. De handreiking gaat hier eigenlijk niet over, maar behandelt kort deze situatie in paragraaf 2.3 om het verschil met de twee andere situaties duidelijk te maken.

• Herhaling Standaard 600

Er vindt soms herhaling van Standaard 600 plaats. Dit is blijven staan. De NBA vindt het belangrijk om de relatie met Standaard 600 te leggen en hier vervolgens nader op in te gaan.

• Bijlage

De bijlage is erg uitgebreid in verhouding tot de hoofdtekst. Het doel was een korte handreiking met een uitgebreide toelichting waarin de onderwerpen meer in detail aan bod komen. De tekst in de bijlage is in lijn met de hoofdtekst.

Gerelateerde artikelen