Is aankoop vakantiewoning een fiscaal aantrekkelijke belegging!?

Bij de huidige rentestand zijn veel mensen op zoek naar een beter rendement op hun spaargeld. Wat is nu mooier dan het nuttige met het aangename verenigen?

Door Mr. Peter Bregman RB

U kunt besluiten om dat fijne vakantiehuisje waar u al jarenlang komt nu eindelijk te kopen.  Waar moet u dan fiscaal gezien op letten?

Uw vakantiewoning in box 3
Ervan uitgaande dat u niet permanent verblijft in uw vakantiewoning, behoort deze tot uw box 3 vermogen. Dat betekent dat de werkelijke inkomsten en uitgaven voor uw aangifte niet van belang zijn. U wordt belast voor een fictief rendement (tussen 2,871% en 5,39% in 2017) over de WOZ-waarde van de vakantiewoning minus de eventuele daarop rustende schuld. 

Vakantiewoning buitenland
Voor de vakantiewoning in het buitenland mag u in Nederland meestal “aftrek elders belast” toepassen. Hiermee wordt voorkomen dat u tweemaal belast wordt. Het land waar de woning staat heeft in dit geval namelijk meestal voorrang. Laat u zich dus goed infomeren over de belastingheffing in het buitenland!

Vakantiewoning en BTW
Indien u slechts één vakantiewoning bezit en deze structureel verhuurt, bent u voor de inkomstenbelasting geen ondernemer. Voor de BTW ligt dit anders. U moet het lage BTW-tarief (6%) afdragen over de huuropbrengst, maar anderzijds mag u de BTW op de betaalde kosten en aanschaffingen terugvragen. Per saldo leidt dit vaak tot een teruggave. Indien u de vakantiewoning deels zelf gebruikt en deels verhuurt, kan de BTW voor een evenredig deel worden verrekend. Indien u de woning bijvoorbeeld zelf een maand per jaar gebruikt, is nog altijd 11/12 gedeelte van de BTW aftrekbaar. Dit laatste kunt u omzeilen door alle verhuur via een tussenpersoon te laten plaatsvinden. In dat geval moet u echter ook zelf huur betalen voor de periode waarin u de woning gebruikt.  

Rekenvoorbeeld
Stel, u investeert met eigen geld een bedrag van € 150.000 in een vakantiewoning inclusief inrichting. De totale kosten bedragen € 7.500 waarin begrepen gemeenteheffingen, verzekering en afschrijvingen. Indien u de woning voor 25 weken weet te verhuren tegen gemiddeld € 600 per week, bedraagt uw jaaropbrengst € 15.000. 

U houdt dan per saldo € 7.500 over, ofwel 5% van uw investering van € 150.000.  Zelfs na aftrek van de box 3 heffing van, stel € 1.800, blijft er netto nog € 5.700 over. 

Kortom: een vakantiewoning biedt kansen om goedkoop vakantie te vieren en tegelijk een beter rendement op uw vermogen te krijgen!  

Heeft u vragen hierover, dan kunt u altijd even vrijblijvend met mij sparren

Door: mr. Peter Bregman RB, specialisme(n): DGA-problematiek, rechtsvormkeuze, samenwerking, familiebedrijven, mediation. Meer weten? Kijk www.fiscaalconsult.nl

Gerelateerde artikelen