Aangifte bij politie door RA reden voor klacht

Op de achtergrond speelt het omvangrijke faillissement van Reggehuys in 2010, de vastgoedinvesteerder die vooral in de Baltische staten belegde. Maar de klacht die voorligt bij de Accountantskamer gaat over een aangifte die door een registeraccountant (hierna: betrokkene) is gedaan tegen een cliënt. Die was vals en bedoeld om de vader van de RA (hierna: senior genoemd) te steunen, luidt kort gezegd de stelling van de cliënt. En ook al was dat een actie in privé, dat had een registeraccountant wat klager betreft nooit mogen doen.
Agressief
De klager is een van de investeerders die hun geld in rook zagen opgaan. In totaal hebben beleggers rond de 130 miljoen euro verloren. De curator in het faillissement staat voor de taak bepaalde vermogensbestanddelen aan die en gene toe te delen. De vader van de betrokkene zou in 2013 afgezet worden als bestuurder van een Duitse vennootschap ten gunste van de klager. Tot dan toe waren klager en senior nog gewoon zakelijk aan het onderhandelen geweest over hoe het verder moest. Maar bij de dreiging van afzetting zou senior agressief en emotioneel hebben gereageerd en werd het een persoonlijk conflict.
Vrijspraak
Intussen had de registeraccountant klager geadviseerd in een heel andere kwestie, over investering in de assurantie-wereld. Nadat zijn opdracht was afgerond ging hij naar de politie om aangifte te doen van bedreigingen door klager. Deze aangifte heeft hij ook aan zijn vader verstrekt, die er op zijn beurt mee naar de Duitse politie is gegaan. De aangifte in Nederland is in eerste instantie gevolgd door vrijspraak, in hoger beroep legde de hoofdofficier van justitie de zaak terzijde. Hoe het er in Duitsland voorstaat is niet bekend.
Opzet
Maar door het strafrechtelijk onderzoek liep de positie van klager gevaar, want hij mocht als bestuurder geen enkel justitieel contact hebben. Hij denkt daarom dat de aangifte een opzet is geweest om hem te lozen. De klager ontkent dat hij ooit bedreigingen heeft geuit. Er was hooguit een akkefietje, maar dat dateert al uit 2009. Toen had  hij in een aandeelhoudersvergadering gezegd dat senior 1,1 miljoen in contanten zou hebben opgenomen uit het beleggingsfonds. Dat bleek echter een overschrijving van de ene naar de andere bankrekening te zijn geweest, en daar heeft hij zijn excuses destijds voor aangeboden, wat hem betreft was de kous daarmee af.
Inbraak
De RA zegt dat hij tot zijn aangifte is gekomen na een inbraak in zijn kantoor in Praag, waar zijn laptop met waardevolle informatie is gestolen. Dat kon wat hem betreft geen toeval zijn en hij suggereerde in zijn aangifte dat klager daarbij betrokken is.
 
 
Zaaknummer: 14/1837 
Petra van Walraven / JPZ
Gerelateerde artikelen