Aangepaste eisen belastingvoordeel voor ondernemingen bij speur- en ontwikkelingswerk

Bedrijven krijgen in 2017 te maken met aangepaste eisen om voor een belastingvoordeel (innovatiebox) in aanmerking te komen. Een voordeel dat is gerelateerd aan speur- en ontwikkelingswerk. De regels worden aangescherpt om belastingontwijking, door gebruikmaking van verschillende regimes wereldwijd, te voorkomen.

Besteden bedrijven speur- en ontwikkelingswerk uit aan andere bedrijfsonderdelen? Dan komt de winst die samenhangt met dit werk – kort gezegd – niet in aanmerking voor een belastingvoordeel.

Substancecriterium

Nederland neemt een rekenkundige formule over die binnen de OESO is afgesproken voor het zogenoemde ‘substancecriterium’. De innovatiebox was en is alleen bedoeld voor ondernemingen met een belangrijke economische aanwezigheid in Nederland. En voor innovatieve activiteiten die in Nederland worden ontwikkeld.

De nieuwe formule versterkt dat uitgangspunt in de Nederlandse innovatiebox. De formule zorgt er ook voor dat dit uitgangspunt OESO-breed gaat gelden. De formule voorkomt dat ondernemingen, die niet of nauwelijks (innovatieve) activiteiten ontwikkelen in een land, belastingvoordeel genieten van bijvoorbeeld de innovatiebox.

Innovatiebox: intellectuele eigendomsrechten

Naast afspraken over het substancecriterium zijn er ook afspraken gemaakt welke intellectuele eigendomsrechten in aanmerking kunnen komen voor toegang tot de innovatiebox. Voor Nederland betekent dit dat octrooien, naar hun aard met octrooien vergelijkbare rechten, en programmatuur kunnen kwalificeren. Deze eis voor de toegang tot de innovatiebox geldt alleen voor grotere bedrijven.

Daarnaast moeten bedrijven (grotere en kleinere) voor de toegang tot de innovatiebox over een S&O-verklaring beschikken.

Gerelateerde artikelen