Aanbieders online diensten worstelen met regelgeving

Platform-to-Business-verordening en Digital Service Act te machtig voor bedrijven.

Aanbieders van onlinediensten houden zich in Nederland nog niet allemaal aan de voor hen geldende nieuwe regels van de Europese Unie. Dat constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na een steekproef bij vijftig platforms. Daar zijn onder andere bedrijven de dupe van die hun producten via zoekmachines of webshops aanbieden.

  • Online platforms slagen er onvoldoende in om aan de regelgeving te voldoen
  • Ze struikelen over de Platform-to-Business-verordening en de Digital Services Act
  • Bereikbaarheid, afhandeling van klachten of het opslaan van informatie zijn vaag
  • Boetes uitdelen kan de toezichthouder nog niet, maar dat gaat veranderen

Bij de steekproef keek de toezichthouder onder andere of platforms voldeden aan de Platform-to-Business-verordening (P2B), die geldt voor alle zoekmachines of onlineplatforms die bedrijven kunnen gebruiken om hun producten aan te bieden. De ACM zag dat een aantal onlineplatforms in hun algemene voorwaarden niet alle informatie hebben staan waar zakelijke klanten recht op hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om informatie over hoe de volgorde van zoekresultaten wordt bepaald of de interne afhandeling van klachten. Ook zijn die algemene voorwaarden niet altijd vindbaar voor bedrijven, terwijl dit volgens de verordening wel moet.

Digital Services Act

De ACM zag onlineplatforms ook de fout ingaan met de regels uit de eerder dit jaar ingevoerde Digital Services Act (DSA). Die geldt voor alle websites die berichten, foto’s of video’s van andere personen doorgeven, opslaan of publiceren. Volgens de toezichthouder kunnen gebruikers niet bij alle platforms melding doen van illegale inhoud. Dit is volgens de Europese regels wel verplicht. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Volgens de DSA moet het ook gemakkelijk zijn om contact op te nemen met de platforms, maar de ACM ziet dat gebruikers bij een aantal platforms niet zelf kunnen kiezen hoe ze contact willen opnemen. Ook is uit de algemene voorwaarden van een aantal platforms niet goed op te maken wat hun beleid is voor moderatie, oftewel het tegenhouden van berichten die ingaan tegen de interne regels. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]


Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, informeer dan de redactie voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.


Boetes uitdelen

De ACM kan nog geen boetes uitdelen voor de tekortkomingen. Dit is pas mogelijk als Nederland de wetgeving nationaal heeft geïmplementeerd. “We willen een signaal afgeven aan alle aanbieders van onlinediensten: zorg dat je zo snel mogelijk de boel op orde krijgt”, zegt Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM.

Lees ook:

Strenge regelgeving voor online platforms van kracht

Gerelateerde artikelen