AA 18 maanden doorgehaald vanwege gebrekkige kwaliteitsbeheersing

De Accountantskamer heeft een accountant de maatregel van doorhaling opgelegd. De termijn dat de AA zich niet opnieuw mag inschrijven is vastgesteld op 18 maanden. De tuchtrechter stelt vast dat het interne stelsel van kwaliteitsbeheersing na een herhaalde onvoldoende in 2010 opnieuw tekortschiet. Ook heeft de AA niet aan de PE-verplichtingen voldaan.

De Accountantskamer had in 2011 aan betrokken accountant al de maatregel van berisping opgelegd vanwege het niet voldoen aan het vereiste in zijn accountantspraktijk te beschikken over een stelsel van kwaliteitsbeheersing dat voldoet aan de daarvoor geldende normen.

Op 1 september 2014 is het interne stelsel van kwaliteitsbeheersing van de accountantspraktijk van de AA in het kader van de Verordening op de Kwaliteitsbeoordelingen (VoKwb) opnieuw getoetst. Door de toetsers zijn in dat verband twee dossiers getoetst betreffende in 2014 uitgevoerde samenstellingsopdrachten.

De tuchtklacht van de NBA omvat twee onderdelen, te weten:
• het verwijt dat de accountantspraktijk van betrokkene ten tijde van de toetsing van 1 september 2014 niet beschikte over een intern stelsel van kwaliteitsbeheersing dat voldoet aan de daarvoor gestelde normen en dat betrokkene heeft gehandeld in strijd met fundamentele beginselen als bedoeld in de Verordening gedragscode AA’s (VGC).
• het verwijt dat betrokkene in de periode 2010-2012 niet heeft voldaan aan zijn PE-verplichtingen. Uit de registratieformulieren kan niet worden afgeleid hoeveel PE-punten betrokkene met het volgen van cursussen heeft behaald. De in 2013 gevolgde PKI-cursus mag voor 2010-2012 meetellen. Aangenomen wordt daarom dat betrokkene 12 PE-punten heeft behaald.

De Accountantskamer verklaart de klacht gegrond. Volgens de tuchtrechter moet betrokkene in het bijzonder worden aangerekend dat hem reeds eerder in 2011 de maatregel van berisping is opgelegd vanwege (kort gezegd) een tekortschietend kwaliteitsstelsel. Ook wordt de AA aangerekend dat hij pas in februari 2015 externe hulp heeft ingeschakeld teneinde aan zijn verplichting te gaan voldoen. Inmiddels heeft de AA de hulp van Extendum ingeschakeld om de kwaliteit van zijn kantoor op peil te brengen. Daarom zal de Accountantskamer volstaan met de maatregel van doorhaling, waarbij de termijn waarbinnen de AA zich niet opnieuw kan laten inschrijven in het register wordt bepaald op 18 maanden. De Accountantskamer acht het – gezien de zwaarte en duur van de op te leggen maatregel van doorhaling – niet passend of geboden daarnaast een geldboete op te leggen voor het in de jaren 2010 tot en met 2012 niet behalen van voldoende PE-punten.

• Procedurenummer 15/1400 Wtra AK

Gerelateerde artikelen