Model accountantsverklaring crowdfunders goedgekeurd

Crowdfundingplatforms moeten hun jaarrekening laten goedkeuren.

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een modelverklaring goedgekeurd waarmee accountants aangeven dat crowdfundplatforms kunnen voldoen aan de prudentiële waarborg. DNB heeft aangegeven dat de inhoud van de verklaring afdoende inzicht biedt over het voldoen aan de prudentiële waarborgen voor crowdfunders, om de autoriteiten in staat te stellen tot een oordeel te komen bij de vergunningsaanvraag en gedurende het doorlopend toezicht.

De accountantsverklaring is een nieuwe voorwaarde voor een vergunning voor crowdfuningplatforms die voldoet aan Europese vereisten. Voor crowdfunding platforms bestonden nog geen prudentiële vereisten en ook uit het jaarrekeningrecht volgt voor de omvang van betreffende platforms geen plicht van een goedkeurende accountantsverklaring. 

Maar eind 2021 is de Europese Crowdfunding Verordening (European Crowdfunding Service Providers Regulation (ECSPR)) van kracht geworden in de EU-lidstaten. Crowdfunders moeten over de zogeheten vergunning Crowdfunding Service Provider beschikken om financiële diensten te mogen verlenen. De vergunning wordt afgegeven door de financieel toezichthouder AFM. De overgangsperiode van de nieuwe vereisten loopt in november af.

De modelverklaring voor accountants is een initiatief van de branchevereniging Nederland Crowdfunding, die deze heeft afgestemd met de AFM en DNB.
 

Gerelateerde artikelen