68% van Amerikanen heeft spijt van studielening

Als ze het nu over mochten doen, zouden ze andere keuzes maken – bijvoorbeeld door eerst een tijd te werken en te sparen. Of door een vak te kiezen dat inderdaad een hoger inkomen garandeert.
De totale studieschuld van Amerikanen bedraagt vandaag de dag niet minder van $1,2 biljoen!
Dat is meer dan het totaal aan schuld dat ze via credit cards of persoonlijke leningen voor hun auto hebben uitstaan. Elk jaar wordt ca 10% van de leningen niet langer terugbetaald, hetgeen de overheid miljarden kost. Inmiddels is die enorme studieschuld op allerlei manieren een rem op de economische ontwikkeling in de VS – zie bijvoorbeeld deze bijdrage in de Wall Street Journal en daaruit volgende links. 
Uit een recent onderzoek van AICPA blijkt dat veel eigenaren van studieschulden (gemiddeld ca $25.000 per persoon) achteraf gezien liever op andere manieren hun studie hadden betaald. Door eerst te gaan werken ( 25%) of door een goedkoper college uit te kiezen ( 54%).
 
Veel millenials klagen dat ze tot op heden financieel niet veel voordeel hebben gevoeld van hun dure hogere opleiding. Meer dan de helft klaagt dat de studieschuld hen financieel enorm beperkt. Van hen zegt zelfs een op de drie dat ze liever eerst een paar jaar gespaard hadden voordat ze aan een hogere opleiding begonnen. 
 
De National CPA Financial Literacy Commission raadt iedereen aan, alvorens een studie te beginnen of voor een kind een studielening af te sluiten, eerst zorgvuldig uit te zoeken hoeveel ze daarna zullen gaan verdienen en welk aflossingstempo ze zich zullen kunnen permitteren.