66% bedrijven voegt bestuursverslag niet bij de jaarstukken
Dit blijkt uit onderzoek van Ruud Vergoossen, hoogleraar externe verslaggeving aan de universiteiten van Nyenrode en Maastricht, en Ton Meershoek, verslaggevingsexpert bij toezichthouder AFM. Het Financieele Dagblad schrijft hierover.
Nederland heeft binnen Europa een uitzonderingspositie. Nederland is naast Hongarije en Luxemburg het enige land in de Europese Unie dat een vrijstelling geeft voor het publiceren van het bestuursverslag. En dit bestuursverslag ontbreekt dan ook vaak bij de jaarstukken.
In het bestuursverslag duidt een bedrijf de belangrijkste cijfers uit de jaarrekening, zoals de omzet, de stand van de kas en de solvabiliteit. Het bestuursverslag heeft ook aandacht voor zaken als milieurisico's, bestrijding van corruptie, personeelsbeleid en toekomstige ontwikkelingen. Zonder bestuursverslag zijn de cijfers van een bedrijf vaak niet goed te begrijpen.
Vergoossen noemt de uitkomsten van zijn onderzoek dan ook 'zorgwekkend'. “Bedrijven lijken niet veel waarde te hechten aan transparantie. Zij willen uit concurrentieoverwegingen misschien niet met de billen bloot, maar dit is maatschappelijk onaanvaardbaar.”
Van de hoogleraar hoeft Nederland niet het strengste jongetje van de klas te zijn, maar hij pleit er wel voor dat ook Nederlandse bedrijven voortaan wettelijk verplicht worden het bestuursverslag te verstrekken bij de jaarstukken.
Vergoossen is ook kritisch over de rol van de accountant. Het komt nogal eens voor dat de accountantsverklaring niet overeenkomt met de verstrekte jaarstukken. Zo wordt in geen enkele accountantsverklaring melding gemaakt van tekortkomingen in de jaarrekening, terwijl het onderzoek aantoont dat verplichte informatie over bijvoorbeeld het verloop van het eigen vermogen of de beloning van bestuurders en commissarissen soms gebrekkig is of ontbreekt.