6 btw-wijzigingen in 2018; eindejaarstips!

Ook voor de btw wordt er per 1 januari 2018 weer het nodige gewijzigd. Denk hierbij aan de afschaffing van de landbouwregeling, de aanscherping van de definitie van zeeschepen en geneesmiddelen. Wellicht is actie op deze punten nodig. En als u ontheffing wilt van de administratieve verplichtingen: vraag dit dan voor 1 januari a.s. aan!

Door Carola van Vilsteren

1). Afschaffing btw-landbouwregeling/veehandelsregeling
Vanaf 1 januari 2018 zal de landbouwregeling worden afgeschaft. Daarbij vervalt ook het 6% btw-tarief voor diensten die worden geleverd aan land- en tuinbouwers, boshouders en veehouders, bijvoorbeeld de diensten van boekhouders en loonwerkers. 

Door de afschaffing van de landbouwregeling moeten landbouwers en veehouders per 1 januari 2018 verplicht btw in rekening brengen aan de afnemers en een btw-administratie bijhouden. Dit heeft ook gevolgen voor paardenhouders, die voorheen de veehandelsregeling toepasten. Landbouwers kunnen de btw op investeringen die de voorgaande 4 jaren (roerende zaken) of 9 jaar (onroerende zaken) deels terugvragen op het moment dat zij in de btw-heffing gaan. Maak daarvoor nu alvast een herzieningsberekening.

Actiepunten in verband met afschaffing landbouwregeling/veehandelsregeling:

1. Er is ook na 1 januari 2018 geen btw verschuldigd over nationale en internationale subsidies, zoals betalingsrechten. Bij de verkoop van productierechten, zoals fosfaatrechten, zijn landbouwers vanaf 1 januari 2018 21% btw verschuldigd;
2. De afnemers van de landbouwondernemers kunnen zelf de factuur opmaken. Dit wordt selfbilling genoemd. De leverancier blijft altijd verantwoordelijk voor de inhoud van de factuur. Informeer afnemers daarom tijdig over de afschaffing van de landbouwregeling zodat de juiste gegevens op de factuur worden vermeld;
3. Het kan voor ondernemers financieel aantrekkelijk zijn om inkopen en verkopen rondom de datum van de overgang, 1 januari 2018, gunstig te plannen. Hiermee kan een btw voordeel worden behaald. Wanneer ondernemers van plan zijn te investeren, is het voordelig dit na 1 januari 2018 te doen. In dat geval kan de btw in één keer volledig worden teruggevraagd;
4. Let op bij inkopen uit en verkopen naar het buitenland en de juiste verwerking in de btw aangifte. Leveringen naar afnemers binnen de EU moeten bij vraag 3b in de btw aangifte worden aangegeven. 

2). Geef een btw-schuld op
Ga na of er op 1 januari 2018 op de balans van de onderneming nog btw-schulden aanwezig zijn over 2017. Als dat het geval is dan is het van belang om deze schuld zo snel mogelijk bij de Belastingdienst via een ‘suppletie omzetbelasting’ te melden en te voldoen. Op deze manier wordt voorkomen dat de Belastingdienst heffingsrente en een boete oplegt. De suppletie wordt tijdig gedaan als deze wordt ingediend voordat de ondernemer redelijkerwijs moet vermoeden dat de Belastingdienst met de desbetreffende onjuistheid of onvolledigheid bekend is of bekend zal worden.

Als de ondernemer tijdig een suppletieaangifte doet dan krijgt hij alleen een verzuimboete vanwege het (gedeeltelijk) niet of niet tijdig betalen van de verschuldigde btw. De boete is dan 5%, met een maximum van € 5.278. Als het te betalen btw-bedrag als gevolg van de suppletie niet hoger is dan € 20.000 of 10% van de eerder per saldo betaalde of terugontvangen btw over dat tijdvak, wordt er helemaal geen boete opgelegd. De Belastingdienst kan een aanvullende vergrijpboete opleggen als de ondernemer niet (tijdig) suppletieaangifte indient. Een vergrijpboete van maximaal 100% kan dan worden opgelegd. Deze vergrijpboete wordt opgelegd naast de verzuim- of vergrijpboete voor het niet tijdig of te weinig betalen van btw. 

3). Ontheffing administratieve verplichtingen
Komt een ondernemer in aanmerking voor ontheffing van administratieve verplichtingen, dan moet de ontheffing vóór 1 januari 2018 worden aangevraagd. Een ondernemer komt hiervoor in aanmerking als hij naar verwachting in 2018 € 1.345 of minder aan btw moet betalen. Van belang is dat de ondernemer een natuurlijk persoon of samenwerking van natuurlijk personen is. Ook voor landbouwers die per 1 januari 2018 verplicht in de btw-heffing gaan is het raadzaam om na te gaan of zij in aanmerking komen voor de ontheffing van administratieve verplichtingen. Het nadeel is dat de ondernemer geen recht op aftrek van btw heeft en niet in aanmerking komt voor herziening van btw. Het voordeel is dat niet aan de administratieve vereisten van de btw hoeft worden voldaan.

4). Aanscherping definitie zeeschepen voor toepassing 0% btw tarief
De levering van zeeschepen, de bevoorrading van zeeschepen en diensten met betrekking tot zeeschepen is op dit moment belast met 0% btw. Vanaf 1 januari 2018 zal als extra voorwaarde hierbij worden opgenomen dat het betreffende zeeschip daadwerkelijk gebruikt wordt voor de vaart op volle zee. Hierdoor zal de levering van een zeeschip dat niet voor commerciële doeleinden wordt gebruikt voor de vaart op volle zee vanaf 1 januari 2018 belast zijn met het btw-tarief van 21%. Op dit moment is dat nog 0%. Plan een eventuele verkoop en levering van een zeeschip, de bevoorrading van zeeschip en diensten met betrekking tot een zeeschip daarom zoveel mogelijk in 2017 zodat nog gebruik kan worden gemaakt van het 0% btw-tarief.

5). Geneesmiddelen
De definitie van het begrip ‘geneesmiddelen’ wordt aangescherpt. Hierdoor zal zonnebrandcrème en tandpasta weer belast zijn met 21% btw. Om voor het verlaagde btw-tarief in aanmerking te komen wordt als extra voorwaarde gesteld dat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen of het Europese Geneesmiddelenbureau een handelsvergunning moet hebben afgegeven voor een geneesmiddel of dat het middel hiervan expliciet is vrijgesteld. 

6). Oninbare vorderingen
Voor facturen die op 1 januari 2017 of daarna zijn verzonden en welke niet worden betaald, geldt dat de btw terug mag worden gevraagd als de factuur één jaar nadat het factuurbedrag opeisbaar is geworden nog niet betaald is. De op de factuur vermelde betalingstermijn is het moment waarop de factuur opeisbaar wordt. Is er geen betalingstermijn vermeld dan geldt de wettelijke betalingstermijn van dertig dagen. Richt de administratie dusdanig in zodat blijkt welke facturen in januari 2018 of daarna langer dan een jaar open staan. Deze btw mag worden teruggevraagd in de btw-aangifte door deze te verrekenen bij vraag 5b of 1a/1b.

Tot slot
Deze eindejaarstips 2017 zijn algemene tips. Hoe de tips in een specifieke situatie uitpakken en welke keuze voor de ondernemer de beste keuze is, leest u niet in deze tips. Daarvoor kunt u het beste uw situatie bespreken met uw btw adviseur. 

Mr. Carola van Vilsteren van Van Vilsteren BTW advies te Heelsum is fiscaal specialist bij Fiscaalconsult. Haar specialisme(n): BTW. 

Gerelateerde artikelen