5 redenen waarom finance functie rijp is voor disruptie

Welke invloed heeft technologie op finance afdelingen en het vak van de Accountant in Business?

Daarover gaat de NextGen Finance podcast “Finance functie rijp voor disruptie” met Frank Verbeeten,  hoogleraar aan de universiteit van Utrecht en aan de RC (Register Controller) opleiding van de Vrije Universiteit te Amsterdam.


Frank Verbeeten

Hij bespreekt de 5 belangrijkste redenen waarom de financiële functie rijp is voor disruptie.

1. Snelle ontwikkelingen in robotics en data analytics
De ruim 200 bedrijven die meewerkten aan het onderzoek dat Verbeeten samen met de NBA Accountants in Business uitvoerde gaven aan veel meer gebruik te gaan maken van RPA (Robotics Process Automation) en big data analytics de komende jaren.  RPA zal vooral in transactionele, gestandaardiseerde processen worden ingezet en in risk management (controles). Data analytics gaan finance afdelingen met name inzetten in planning & analyse processen om betere schattingen te kunnen geven aan de business. 

2. Randvoorwaarden processen en databeheer zijn sterk verbeterd
Bedrijven hebben de laatste jaren hard gewerkt aan de standaardisatie van processen en het inrichten van data warehouses. Hiermee hebben zij de randvoorwaarden gecreëerd voor de inzet van RPA (standaard processen) en data analytics (eenduidige definities data).

3. Efficiency en effectiviteit finance nemen toe
De ondervraagde bedrijven geven aan steeds effectiever en efficienter te opereren waardoor de kosten van finance als percentage van de omzet zijn afgenomen. Hierdoor zijn ze beter geëquipeerd advies te geven in plaats van zich bezig te houden met transactieverwerking. 

[avg-advertorial slug=”kom-naar-de-accountancy-expo-op-18-juni-2019″]

4. Financials onderschatten impact technologie
Veel CFO’s geven aan dat finance meer leiderschap moet gaan tonen, want dat de impact van technologie groot zal zijn. “We staan nog aan het begin”, zeggen ze in de transformation offices van finance. Op de werkvloer geven ze ondertussen aan nog weinig te merken van ontwikkelingen als RPA en data analytics. Verbeeten denkt dat veel controllers de impact onderschatten. Ze denken dat alleen transactionele processen erdoor geraakt worden, maar ook standaard analyses kunnen op termijn prima door slimme software worden uitgevoerd. 

5. Old school finance rol gaat verdwijnen
De rol van dataverzamelaar gaat definitief verdwijnen, denken de respondenten van het onderzoek. De data is nu bijna op orde bij de grote bedrijven, dus is de tijd aangebroken om met analyse en procesverbeteringen aan de slag te gaan. Dat betekent dat financials veel beter zullen moeten worden in communiceren en presenteren. “Finance staat tussen de business en data scientists in. Wanneer er significante bevindingen worden gedaan door de data scientists, is het aan finance om dit door te vertalen aan het management.”

Verbeeten adviseert bedrijven om consultants te gebruiken bij de introductie van nieuwe technologie – zij hebben veel ervaring – maar om ook intern kennis op te bouwen. “Het risico bij uitbesteding is dat je niet meer weet hoe zaken tot stand komen. Je kunt dan niet meer de betrouwbaarheid van de jaarrekening garanderen.”

Ook interessant:
Robotic Process Automation (RPA): De stand van zaken
Blockchain: Kansen en risico's

Gerelateerde artikelen