5 redenen om (ook) offline te werken
Partnerbijdrage van:
Toen wij 10 jaar geleden onze online software oplossingen lanceerden (functioneel identiek aan onze offline pakketten), lanceerden we gelijk een zogenaamd webservices abonnement. Daarmee konden klanten die tot dan toe offline werkten, (eventueel gedeeltelijk) naar de cloud ‘verhuizen’. Voor ons betekent service dan ook: je klanten laten kiezen hoe zij het liefst willen werken. Vele klanten maakten de stap naar online, maar een flinke portie tot op de dag van vandaag niet. Wij onderzochten waarom:
De belangrijkste redenen voor offline werken
In recent klantonderzoek stelden wij de vraag aan onze offline werkende klanten: Wat is de belangrijkste reden dat u nog offline werkt? De antwoorden liepen daarbij sterk uiteen:
In de randstad is het over het algemeen goed gesteld met de toegankelijkheid van internet. Uiteraard ligt de snelheid nog steeds aan het soort abonnement wat afgenomen wordt, maar de mogelijkheid tot snel en stabiel internet is er in ieder geval. Daardoor vergeten we echter dat het er in sommige delen van Nederland anders aan toe gaat, plekken waar het glasvezel nog niet komt zeg maar. Om dan 100% in de cloud te werken, brengt nogal wat risico’s met zich mee voor het gemiddelde mkb bedrijf. Een logische keuze om dat risico liever te vermijden als je het ons vraagt.
De perceptie dat offline werken veiliger is dan online werken begint gelukkig steeds meer af te brokkelen. Inmiddels weten veel bedrijven waar ze op moeten letten bij het uitzoeken van leveranciers van cloud based software wat veiligheid betreft. Die verschuiving in perceptie is met name te merken bij de generatie tot 50 jaar; een generatie die meer dan de helft van hun werkende leven met internet heeft gewerkt. Dat online werken bij de generatie daarboven nog wat vraagtekens m.b.t. veiligheid op roept, is dan ook prima te begrijpen. Kijkend naar de overige antwoorden die gegeven worden als reden om offline te werken, is er niet één die ons raar in de oren klinkt.
Wat moeten we hiermee? Helemaal niets.
Onze conclusie is dat iedereen zijn eigen reden heeft om offline of online te willen werken. Afhankelijkheid van internet en angst voor controleverlies, financiële overwegingen, de perceptie van veiligheid; ieder heeft zijn eigen reden om liever offline te werken. En dan hebben we nog niet eens de categorie ‘Anders, namelijk…’ bekeken. Bij het analyseren van de resultaten van ons onderzoek keken we elkaar dan ook aan: Wat moeten we hiermee? Het antwoord is simpel: helemaal niets.
Service betekent: je klanten laten kiezen hoe zij het liefst willen werken
Sinds kort realiseren wij ons dat wat wij verstaan onder service, steeds meer uniek wordt in de wereld van bedrijfssoftware. Online abonnementen leveren nu eenmaal meer op dan offline licenties, en het onderhouden van offline software kost meer tijd en geld. Recentelijk waren deze factoren voor een grote softwareleverancier zelfs reden om bestaande klanten te verplichten om online te werken. Dus ook bedrijven die al jaren klant zijn en al die tijd loyaal zijn gebleven. En die na al die jaren overduidelijk de voorkeur geven aan offline werken. #flinkemisseralsjehetonsvraagt
Natuurlijk zijn er voordelen bij online werken
Uiteraard gaan bepaalde zaken, ook in de boekhouding, sneller en meer automatisch wanneer men online werkt. Een bankenkoppeling zal alleen de bankmutaties over het internet naar de boekhouding kunnen sturen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het gebruik van onze app, waarbij foto’s van bonnetjes en facturen de administratie ingeschoten worden; daar is internet voor nodig. Wij kiezen er liever voor om onze offline werkende klanten toch zoveel mogelijk te laten profiteren van de online mogelijkheden, ook wanneer ze liever offline blijven werken. Met het webservices abonnement creëren we daarom een hybride oplossing, waarbij de voordelen van online naar de offline administraties gehaald kunnen worden. En als onze klanten op een bepaald moment toch helemaal kiezen voor de CASH-cloud, dan zorgen wij dat ze daar net zo efficiënt en veilig kunnen werken als ze gewend zijn.